ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άδειο αεροπλάνο καμπίνα
Η άδεια καμπίνα αεροπλάνου χωρίς παρουσία επιβατών σε καθηλωμένο αεροσκάφος.

Μέχρι και 73 δισ. δολάρια οι απώλειες του τουρισμού εξαιτίας του κοροναϊού

Η επιδημία του νέου κορονοϊού θα προκαλέσει απώλειες τουλάχιστον 22 δισ. δολαρίων στον παγκόσμιο τουρισμό σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο με τα μεγέθη να αυξάνονται κάθε μέρα που εξαπλώνεται ο ιός.

Ανησυχία για τον παγκόσμιο τουρισμό καθώς η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να περιορίσει κατά 22 δισ. δολάρια τουλάχιστον τα έσοδα του τουρισμού, που αντιστοιχούν στις δαπάνες των κινέζων παραθεριστών, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

«Πραγματοποιήσαμε μία πρώτη εκτίμηση και διαπιστώσαμε πως η κρίση τούτη θα κοστίσει 22 δισεκ. δολάρια (περίπου 20 δισ. ευρώ) στον τομέα», εξήγησε η Γκλόρια Γκεβάρα του WTTC.

«Ο υπολογισμός τούτος βασίζεται στην εμπειρία από τις προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές του SARS και του H1N1 και λαμβάνει ως άξονα αναφοράς τις απώλειες από τους κινέζους τουρίστες που αρνούνται να ταξιδεύσουν αυτήν την περίοδο», προσθέτει η ίδια.

Το ποσόν των 22 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί στο πιο αισιόδοξο σενάριο που επεξεργάσθηκε η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Oxford Economics, λαμβάνοντας ως υπόθεση μία μείωση κατά 7% των ταξιδίων που πραγματοποιούν οι κινέζοι παραθεριστές.

Η απώλειες στο τουριστικό εισόδημα μπορεί να ανέλθουν και στα 49 δισ. δολάρια (44,6 δισεκ. ευρώ) εάν η κρίση διαρκέσει τόσο, όσο κι εκείνη με τον SARS το 2003 και στα 73 δισ. (66,5 δισεκ.) εάν συνεχισθεί ακόμη περισσότερο, τονίζει το Oxford Economics.

Οι δεινότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον κινεζικό τουρισμό, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, όπως και η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη κι οι Φιλιππίνες, προσθέτει το ίδιο ίδρυμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαναράκια Κινεζικής Πρωτοχρονιάς
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: 4,4% περισσότερα εσωτερικά ταξίδια στο τριήμερο του Dragon Boat

Σταθερή ανάπτυξη παρουσίασε ο πολιτιστικός και τουριστικός τομέας στην Κίνα κατά το φετινό Dragon Boat Festival, με 124 εκατ. εσωτερικά ταξίδια (+4,4%) και δαπάνες που ανήλθαν στα 44,46 δισ. γιουάν (+4%), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ορίζοντας της Σανγκάης νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επισκεπτών στα θεματικά πάρκα της Σανγκάης το Φεστιβάλ Dragon Boat

Αύξηση επισκεπτών σημειώνουν τα θεματικά πάρκα στη Σανγκάη για το Φεστιβάλ Dragon Boat, με πρωταγωνιστές φοιτητές και οικογένειες, μετά το τέλος των εξετάσεων και την έναρξη της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής περιόδου.
δάσος βαρελιών ουίσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ προβλέπει νέα έρευνα για την επόμενη δεκαετία

Η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ αναμένεται να μειωθεί την επόμενη δεκαετία, ακόμα κι αν αυξηθεί ο πληθυσμός, με Ινδία και Κίνα να παραμένουν αγορές-κλειδιά, λόγω αλλαγών σε συνήθειες, κόστους ζωής και ανησυχιών για την υγεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Παράταση ως τον φετινό Αύγουστο για το «Σπίτι μου 2»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μέτρα για το «Σπίτι μου 2», την ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες προσλήψεις, επέκταση συλλογικών συμβάσεων σε εστίαση και ζαχαρώδη, αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα για χιλιάδες εργαζόμενους.