ΓΔ: 2035.57 1.15% Τζίρος: 247.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Τουλάχιστον 105 νεκροί στις ταραχές από την αρχή του μήνα στο Μπανγκλαντές

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καταδίκασε την καταστολή, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικές και απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών φοιτητών.

Στους 105 ανέρχονται οι νεκροί από τις ταραχές που συγκλονίζουν το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα σε μια φυλακή του κεντρικού Μπανγκλαντές και απελευθέρωσαν κρατούμενους, καθώς συνεχίζεται, για 19η ημέρα, το κίνημα των φοιτητών που μετατράπηκε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 75 νεκρούς. Τρία νοσοκομεία της πρωτεύουσας Ντάκα ανέφεραν ότι παρέλαβαν 24 πτώματα ενώ άλλοι 6 νεκροί αναφέρθηκαν στη Ρανγκπούρ, μια πόλη στο βόρειο Μπανγκλαντές.

Νωρίτερα σήμερα οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν και τα τηλεοπτικά κανάλια σταμάτησαν να μεταδίδουν πρόγραμμα. Από χθες Πέμπτη οι αρχές είχαν περιορίσει επίσης ορισμένες υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας, επιχειρώντας να καταστείλουν τις ταραχές

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καταδίκασε την καταστολή, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικές και απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών φοιτητών.

«Οι διαδηλώσεις είναι τεράστιες, είναι ίσως η σοβαρότερη πρόκληση» που έχει αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 2009, δήλωσε ο Πιερ Πρακάς, ο διευθυντής της Crisis Broup Asie που εδρεύει στην Μπανγκόκ.

Οι αρχές αντέδρασαν απαγορεύοντας σήμερα όλες τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις δημόσιες συνελεύσεις στην Ντάκα, την πρωτεύουσα. Στις αρχές της εβδομάδας έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ από χθες έχει διακοπεί η σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη ενός αντιπολιτεύομενου πολιτικού, του Ρουχούλ Καμπίρ Ριζβί Άχμεντ, στελέχους του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) με την αιτιολογία ότι «εμπλέκεται σε ορισμένες υποθέσεις».

Παρά την καταστολή, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα. Στην περιοχή του Ναρσίνγκντι, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια φυλακή. «Οι κρατούμενοι δραπέτευσαν και οι διαδηλωτές την πυρπόλησαν» είπε ένας αστυνομικός, αναφέροντας ότι είναι «εκατοντάδες» οι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν. Ο Μουσούμι Σάρκερ, ένας υψηλόβαθμος τοπικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την εισβολή των διαδηλωτών στη φυλακή, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και όταν οι φοιτητές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους, πριν από τις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για μετά την πρωινή προσευχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε πολλές συνοικίες της Ντάκα.

Χθες Πέμπτη, κυβερνητικά κτίρια «πυρπολήθηκαν και βανδαλίστηκαν», ανέφερε η αστυνομία. Μεταξύ αυτών ήταν και η έδρα της δημόσιας τηλεόρασης (BTV), η οποία ακόμη δεν έχει ξαναρχίσει να μεταδίδει πρόγραμμα. Πυρπολήθηκαν επίσης περίπου 50 αστυνομικά τμήματα ενώ 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, με αίτημα να τροποποιηθεί το σύστημα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα περίπου οι μισές θέσεις προορίζονται για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας απέναντι στο Πακιστάν. Η κοινωνική κρίση μετατράπηκε σε πολιτική για την πρωθυπουργό, η οποία αποδοκιμάζεται στους δρόμους της πρωτεύουσας με το σύνθημα «Κάτω η δικτάτορας».

«Αντί να απαντήσει στα παράπονα των διαδηλωτών, η κυβέρνηση επιδείνωσε την κατάσταση», εκτίμησε ο Πρακάς, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο».

Την περασμένη εβδομάδα η Σεΐχ Χασίνα έριξε λάδι στη φωτιά, παραλληλίζοντας τους διαδηλωτές με τους «συνεργάτες» του Πακιστάν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού πολέμου. «Προσέβαλε την αξιοπρέπειά τους. Ήταν ένα μήνυμα με το οποίο τους έλεγε ότι δεν μετρούν για το καθεστώς, το οποίο θεωρεί ότι είναι υπεράνω των νόμων», σχολίασε ο Αλί Ρίαζ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Πακιστάν κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Χείρα βοηθείας στο Μπαγκλαντές τείνει το Πακιστάν εν όψει των εκλογών

Η πρώην πρωθυπουρός Σέιχ Χασίνα που διέφυγε στη γειτονική Ινδία έπειτα από εβδομάδες αιματηρών διαδηλώσεων που την ανάγκασαν να παραιτηθεί, δηλώνει πως θα επιστρέψει στη χώρα στις επερχόμενες εκλογές.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσαγωγές σε αστυνομικούς ελέγχους περιμετρικά του Πολυτεχνείου τη Δευτέρα

Η Αστυνομία πραγματοποίησε προληπτικούς ελέγχους γύρω από το Πολυτεχνείο, προχωρώντας σε προσαγωγές, ενώ ένας νεαρός συνελήφθη όταν εντοπίστηκαν στην κατοχή του σφυρί και ναρκωτικές ουσίες.
Γυναίκες σε πορεία δικαιωμάτων
ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Πορείες κατά εγκληματικότητας και κυβερνητικής πολιτικής ασφάλειας

Χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στο Μεξικό κατά της εγκληματικότητας και της κυβερνητικής πολιτικής, με πολλούς να φορούν καπέλα προς τιμή του δολοφονημένου δημάρχου Ουρουαπάν, ενώ η σύζυγός του αποστασιοποιήθηκε από το κίνημα.
Αστυνομία Βραζιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτόχθονες αποκλείουν την είσοδο της COP30 στο Μπελέμ της Βραζιλίας

Αυτόχθονες διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο στη σύνοδο COP30 στη Μπελέμ, προκαλώντας ενίσχυση μέτρων ασφαλείας και μεγάλες ουρές. Διαμαρτύρονται ειρηνικά, απαιτώντας διακοπή κυβερνητικών προγραμμάτων στον Αμαζόνιο.
Τρακτέρ σε αγρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στην Πάτρα για τις αποζημιώσεις

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τρεις νομούς συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, διαμαρτυρόμενοι για καθυστερήσεις ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Νέο συλλαλητήριο στις 22 Νοεμβρίου.
αστυνομία Πακιστάν όχημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Αφγανοί οι δράστες των επιθέσεων, λέει ο υπ. Εσωτερικών

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης μίας στην Ισλαμαμπάντ, διαπράχθηκαν από Αφγανούς υπηκόους, δήλωσε ο Πακιστανός ΥΠΕΣ. Οι δράστες ταυτοποιήθηκαν, ενώ δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Καμπούλ.