ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
fico robert
φώτο: AΠΕ - ΜΠΕ

Αντιδράσεις στη Σλοβακία για αλλαγές στελεχών στον χώρο του Πολιτισμού

Για πολιτικές εκκαθαρίσεις κατηγορούν την υπουργό Πολιτισμού της Σλοβακίας που καθαίρεσε τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Τρίτη το βράδυ στην Μπρατισλάβα για να διαδηλώσουν εναντίον των αντικαταστάσεων των επικεφαλής κορυφαίων θεσμών του πολιτιστικού κόσμου, που αποφασίστηκαν από την υπουργό Πολιτισμού, κινήσεις στις οποίες η αντιπολίτευση και άλλοι βλέπουν «εκκαθαρίσεις».

Η υπουργός, η Μαρτίνα Σιμκοβίτσοβα, καθαίρεσε τους επικεφαλής πολιτιστικών θεσμών με κύρος που έχαιραν σεβασμού, συμπεριλαμβανομένων του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης της Σλοβακίας. Αποφάσεις που επικρίθηκαν έντονα από την αντιπολίτευση: της προσάπτει πως δημιουργεί κλίμα τρόμου προβαίνοντας σε «εκκαθαρίσεις» με σκοπό να φιμωθεί η καλλιτεχνική ελευθερία.

Η κυρία Σιμκοβίτσοβα ανήκει στο κόμμα της εθνικιστικής δεξιάς SNS, τον μικρότερο ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού λαϊκιστή Ρόμπερτ Φίτσο, που έχει αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας τέσσερις φορές.

Σε μια από τις πρώτες ομιλίες της αφότου ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε: «Ο πολιτισμός του σλοβάκικου λαού πρέπει να είναι σλοβάκικος — σλοβάκικος και τίποτε άλλο». Έχει επίσης αναγγείλει πως δεν χορηγείται χρηματοδότηση σε οποιοδήποτε έργο ή πρωτοβουλία εμφορείται από τη «μανία για το φύλο» ή προωθεί «την ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ».

Η υπουργός θέλει «να δημιουργήσει εποχή φόβου, να μας γυρίσει στην κομμουνιστική εποχή, στα χρόνια του 1970», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες ο Ματέι Ντρλίτσκα, ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Η υπουργός απέπεμψε τον κ. Ντρλίτσκα την περασμένη εβδομάδα. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της, ανέφερε πως «απώλεσε την εμπιστοσύνη» της στον ενδιαφερόμενο, εξαιτίας του «πολιτικού ακτιβισμού» του.

Η Αλεξάνδρα Κούσα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, επέκρινε δημόσια την αποπομπή του. Καθαιρέθηκε την επομένη, με απόφαση της υπουργού. Aίτημα στο διαδίκτυο να παραιτηθεί η κυρία Σιμκοβίτσοβα συγκέντρωσε 178.000 υπογραφές μέσα σε μια εβδομάδα.

Τον Ιούνιο, η υπουργός προώθησε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο νόμο για την αναμόρφωση των δικτύων της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης RTVS, που προβλέπει ιδίως ότι αντικαθίστανται από ενιαίο φορέα, που βάφτισε STVR, που τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αποδοκιμάζουν έντονα το κείμενο. Για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η κυβέρνηση του κ. Φίτσο «αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» προωθώντας το επίμαχο νομοθέτημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καβάλα πανοραμική θέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητές Μουσικού Σχολείου Καβάλας ψάχνουν την ιστορία στα κειμήλια

Μαθητές της Α' Γυμνασίου Μουσικού Σχολείου Καβάλας συγκέντρωσαν 37 οικογενειακές ιστορίες-κειμήλια, δημιουργώντας την βραβευμένη εργασία «Σιωπηλοί Μάρτυρες», που απέσπασε το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

90 χρόνια από τον θάνατο του Λόρκα – Η φωνή του ζει ακόμη

Σαν σήμερα το 1936, ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα δολοφονήθηκε από το καθεστώς Φράνκο, με τη φωνή του να αντηχεί ακόμα ως σύμβολο αντίστασης και θύμηση της σκοτεινής όψης του Ισπανικού Εμφυλίου. Ο τάφος του παραμένει άγνωστος.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Χάσαμε έναν από τους σπουδαίους διανοούμενους, τον Κ. Τσουκαλά

Η Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, χαρακτηρίζοντάς τον ως εξέχοντα διανοούμενο που διαμόρφωσε την ελληνική κοινωνιολογία με το έργο, την αφοσίωση και τις διεισδυτικές του αναλύσεις για δεκαετίες.
Κενή κορνίζα μουσείου
ΔΙΕΘΝΗ

Σικελία: Κλοπή τεσσάρων έργων του Αντονέλο ντα Μεσίνα από μουσείο

Τέσσερα ανεκτίμητα έργα του Αναγεννησιακού ζωγράφου Αντονέλο ντα Μεσίνα κλάπηκαν από μουσείο στη Μεσίνα. Μεταξύ αυτών, τρία τμήματα του Πολύπτυχου του Αγίου Γρηγορίου. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία στις αρχές.
αναμμένο κερί πένθους
ΔΙΕΘΝΗ

Ουαλία: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε την τραγουδίστρια Μπόνι Τάιλερ

Χιλιάδες θαυμαστές της Μπόνι Τάιλερ αποχαιρέτησαν τη διάσημη τραγουδίστρια στο χωριό της στην Ουαλία, τραγουδώντας το "Total Eclipse of the Heart" καθώς περνούσε το φέρετρό της ενόψει της κηδείας της τη Δευτέρα.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Παναγία σύμβολο ενότητας και διαρκούς έμπνευσης για τους Έλληνες

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει τη σημασία της Κοίμησης της Θεοτόκου για την Ορθοδοξία και την ισχυρή της σύνδεση με την ελληνική παράδοση, στέλνοντας ευχές στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο για τον Δεκαπενταύγουστο.