ΓΔ: 1425.55 0.88% Τζίρος: 71.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:36 DATA
Φώτο: Shutterstock

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια κορίτσια στερήθηκαν το σχολείο από τους Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.

Στο Αφγανιστάν, 1,4 εκατομμύρια κορίτσια έχουν σκόπιμα στερηθεί το σχολείο από τους Ταλιμπάν, ανέφεραν παγκόσμιες υπηρεσίες. Τα στοιχεία προέρχονται από την UNESCO.

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαπραγμάτευτο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει πλήρως κινητοποιημένη για να επιτύχει το άνευ όρων άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων στα κορίτσια και τις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Αν προσθέσετε σε αυτόν τον αριθμό τα κορίτσια που εγκατέλειψαν το σχολείο πριν επιστρέψουν οι Ταλιμπάν πριν από τρία χρόνια, σήμερα 2,5 εκατομμύρια Αφγανές γυναίκες στερούνται το γυμνάσιο, δηλαδή το 80% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης απαγορεύσει στις γυναίκες να διδάσκουν αγόρια, αν και η χώρα πάσχει από έλλειψη ειδικευμένων δασκάλων.

Η UNESCO ανησυχεί και για την πιθανή αύξηση των περιπτώσεων στις οποίες τα παιδιά πρέπει να εργάζονται σε παιδικούς γάμους. Επιπλέον, η έλλειψη ικανοτήτων που βασίζονται στα παιδιά μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη της χώρας.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι απαγορεύσεις και να προσφερθούν εναλλακτικές λύσεις στις αφγανικές οικογένειες, υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η ΜΚΟ Begum με έδρα το Παρίσι δημιούργησε ραδιοφωνικό σταθμό το 2021 και καλωδιακή τηλεόραση φέτος. Κάθε μέρα, μια ομάδα 10 Αφγανών δημοσιογράφων προσφέρει 6 ώρες εκπαιδευτικού περιεχομένου στις δύο γλώσσες που ομιλούνται στο Αφγανιστάν - Dari και Pashto. Η UNESCO υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, αλλά λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μάθηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Η οργάνωση έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 1.000 διαμεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένων 780 γυναικών, για να εκπαιδεύσει περισσότερους από 55.000 νέους σε 1.900 χωριά στο Αφγανιστάν. 

/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

afganistan
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από τον ΟΗΕ για νόμο που θα εφαρμόσουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστλαν

Ο νέος νόμος, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και βασίστηκε σε διάταγμα του 2022 του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ελέγχει κάθε πλευρά της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής ακολουθώντας μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.
Taliban-Afganistan-stratiotes-epithesi
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Το υπ. Ηθικής απέλυσε αστυνομικούς επειδή δεν άφησαν γενειάδα

Το υπουργείο Ηθικής, το οποίο στεγάστηκε στο εγκαταλειμμένο υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων στην Καμπούλ αφού ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, το 2021, επικρίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Guterres-OHE
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αντόνιο Γκουντερες καταδικάζει τις επιθέσεις σε συναγωγή και εκκλησία στη Ρωσία

«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στον λαό και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του o εκπρόσωπος του Γκουτέρες.
afganistan-kabul
ΔΙΕΘΝΗ

Οι προμήθειες παπαρούνας οπίου στο Αφγανιστάν μειώθηκαν κατά 95%

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δήλωσε ότι η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε σε όλη τη χώρα σε μόλις 10.800 εκτάρια (26.700 στρέμματα) το 2023 από 233.000 εκτάρια το προηγούμενο έτος.
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήρη έλεγχο της Γάζας επιδιώκουν να αποκτήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ένταση κλιμακώνεται και στο νότιο Λίβανο, όπου εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμενω η ελεγχόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ.