ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί

Ρωσία: Πάνω από 20 εταιρείες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν λόγω των κυρώσεων

Αιτία των ανησυχιών αυτών, είναι το δέκατο τέταρτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, εξαιτίας του οποίου σταμάτησαν οι προμήθειες σημαντικών υλικών από τις ΗΠΑ.

Περισσότερες από είκοσι μεγάλες ρωσικές βιομηχανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου και της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως επίσης και εταιρείες οικιακών συσκευών, έστειλαν στον επικεφαλής του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου Αντόν Αλιχάνοφ επιστολή, με την οποία δηλώνουν ότι απειλούνται με χρεοκοπία και να σταματήσουν τη λειτουργία τους, λόγω αδυναμίας να αγοράσουν στο εξωτερικό τις αναγκαίες πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας, ακόμη και στις λεγόμενες φιλικές χώρες.

Όπως γράφει ο εκδοτικός όμιλος RBC, αιτία των ανησυχιών αυτών, είναι το δέκατο τέταρτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία (αποφασίσθηκε στις 24 Ιουνίου του 2024), εξαιτίας του οποίου σταμάτησαν οι προμήθειες σημαντικών υλικών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και το τελευταίο διάστημα και από την Κίνα.

Πρόκειται κυρίως για πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ψυγείων, εξαρτημάτων αυτοκινήτων, σωλήνων, αφρών συναρμολόγησης, στεγανωτικών υλικών και δαπέδων. Στην επιστολή αναφέρεται ότι στην περίπτωση αυτή η ρωσική οικονομία εξαρτάται κατά εκατό τοις εκατό από τις εισαγωγές.

Στην επιστολή τους οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα αποθέματα υλών που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή επαρκούν μόνο για δύο μήνες, ενώ συμφωνίες με προμηθευτές που βοηθούν στο να παρακαμφθούν οι κυρώσεις, ιδιαίτερα με τη Σαουδική Αραβία, προς το παρόν δεν έχουν καταστεί δυνατές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΕΕ: Ο κανονισμός PPWR δεν μπορεί να εφαρμοστεί

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εντείνει τις παρεμβάσεις της για τον Κανονισμό PPWR, ζητώντας ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και διορθώσεις, καθώς θεωρεί πως ο κανονισμός επιβαρύνει άδικα τις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη ΕΕ και Γαλλίας στην Εσθονία για τις κατηγορίες κατά Ρωσίας

Η ΕΕ και η Γαλλία εξέφρασαν πλήρη αλληλεγγύη στην Εσθονία για την επίθεση σε εργοστάσιο αμυντικού εξοπλισμού, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία. Επισημαίνουν ότι η Μόσχα επιχειρεί να εκφοβίσει την Ευρώπη και να αποδυναμώσει τη στήριξη στην Ουκρανία.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη συζήτηση ΕΕ για μηχανισμό κατά υβριδικών απειλών Ρωσίας

Η Κάγια Κάλας τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής αντίδρασης στις υβριδικές ρωσικές επιθέσεις, προτείνοντας νέο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ, συμπληρωματικό του ΝΑΤΟ, ώστε τα κράτη-μέλη να συντονίζονται καλύτερα και γρηγορότερα.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Η Ρωσία σχεδιάζει νέες ενέργειες σαμποτάζ στην Ευρώπη

Η Κάγια Κάλας προειδοποιεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία σκοπεύει να εντείνει ενέργειες σαμποτάζ στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης και περισσότερων πλοίων για την αποστολή «Ασπίδες» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.