Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις των ΗΠΑ σε Λονδίνο για την συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G

Είκοσι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ένωσαν τις δυνάμεις τους, παροτρύνοντας τους Βρετανούς βουλευτές να επανεξετάσουν την απόφαση της κυβέρνησής τους για την συμμετοχή της κινεζικής Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G.

Κατά της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να ενταχθεί η κινεζική Huawei στους προμηθευτές για την οργάνωση του βρετανικού δικτύου 5G τάχθηκαν είκοσι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές που ένωσαν τις δυνάμεις τους και έστειλαν επιστολή στους Βρετανούς βουλευτές, καλώντας τους να συνεργαστούν στενά με τις ΗΠΑ.

«Με δεδομένες τις σοβαρές απειλές για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την οικονομία από την Huawei, ενθαρρύνουμε δυναμικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την απόφαση που έλαβε πρόσφατα και να λάβει μέτρα για την μετρίαση των κινδύνων από την Huawei, αλλά και να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ για την προώθηση των προσπαθειών αυτών», έγραψαν οι γερουσιαστές σε μία ασυνήθιστη επιστολή προς τη βρετανική Βουλή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει την ενόχληση του για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να εντάξει την Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G, και έχει ασκήσει πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον για να μην επιτρέψει την συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού.

Υπενθυμίζουμε πως ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, είχε τονίσει πως η βρετανική απόφαση αποτελεί μία σημαντική ήττα για τις ΗΠΑ. «Πόσο μεγάλο ποσοστό πρόκειται να αποκτήσει η Huawei και ποιες χώρες χρειάζεται πια να υπογράψουν συμφωνίες με αυτήν, ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να αντιληφθεί πως χάνουμε το Ιντερνέτ προς όφελος της Κίνας; Αυτό αποτελεί μία κεφαλαιώδη στρατηγική ήττα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Huawei Βίκτορ Ζανγκ, διαβεβαιώνει πως η εταιρεία του θα συνεργασθεί με τη βρετανική κυβέρνηση και τους πελάτες της επί τη βάσει υψηλότερων προτύπων ασφαλείας και σε μία ευρέως διαφοροποιημένα αλυσίδα εφοδιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πεπεισμένο το Λονδίνο ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε απόπειρα κλοπής έρευνας για το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, που δρουν «στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις με σκοπό να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος μυστικών υπηρεσιών για το εμβόλιο του κορονοϊού

Με χάκερ επιχειρεί η Μόσχα να υποκλέψει στοιχεία από τις έρευνες σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδά, όπως κατήγγειλαν οι τρεις κυβερνήσεις. Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι έχει σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμούς στις εκδόσεις βίζα για εργαζομένους της Huawei επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Ο Μάικ Πομπέο σημείωσε πως θα επιβληθούν περιορισμοί σε όσους υπαλλήλους κινεζικών εταιρειών που στηρίζουν καθεστώτα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεβάζοντας ξανά την ένταση με το Πεκίνο.