ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ δημιουργούν συνασπισμό άμυνας απέναντι στην Βενεζουέλα

Οι χώρες μέλη της Διαμερικανικής Συμφωνίας Ανταποδοτικής Βοήθειας υποχώρησαν στο αίτημα των ΗΠΑ «να δράσουν από κοινού» για να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Χολμς.

Οι χώρες μέλη της Διαμερικανικής Συμφωνίας Ανταποδοτικής Βοήθειας υποχώρησαν στο αίτημα των ΗΠΑ να ενεργοποιήσουν αυτή την περιφερειακή συμφωνία προκειμένου «να δράσουν από κοινού» για να αντιμετωπίσουν την κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Χολμς.

Μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση υιοθετήθηκε με 16 ψήφους υπέρ, μία κατά (Ουρουγουάη) και μία αποχή (Τρινιντάντ- Τομπάγκο) στη διάρκεια υπουργικής συνόδου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για ένα νέο στάδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου 50 χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ που είναι αποφασισμένες να εκδιώξουν τον σοσιαλιστή ηγέτη από την εξουσία.

Σύμφωνα με τον Κολομβιανό υπουργό, η απόφαση θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να «ταυτοποιήσουν και να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο που εμπλέκονται σε εγκληματικά δίκτυα».

Στη Διαμερικανική Συμφωνία Ανταποδοτικής Βοήθειας συμμετέχουν η Αργεντινή, οι Μπαχάμες, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, οι ΗΠΑ, η Γουατεμάλα, η Αϊτή, η Ονδούρα, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Τρινιντάντ- Τομπάγκο, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα.

Στην υπουργική σύνοδο της Δευτέρας, η οποία συγκλήθηκε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, η Βενεζουέλα εκπροσωπούνταν από μέλη του στρατοπέδου του Γκουαϊδό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ αίρουν κυρώσεις έπειτα από συμφωνία για τις εκλογές

H Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε πως αναμένει «όλοι» οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης να μπορέσουν να πάρουν μέρος στη διαδικασία αυτή και πως αν δεν γίνει αυτό, ενδέχεται να πάρουν πίσω την απόφαση.