ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Κλονίζει το ρούβλι ο πόλεμος με Σ. Αραβία για το πετρέλαιο

Η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο με τα πλεονάσματα από το πετρέλαιο για να στηρίξει το νόμισμα. Ρευστότητα μέχρι 10 χρόνια υποστηρίζει ότι διαθέτει η Ρωσία.

Το ρωσικό ρούβλι «γκρεμίζεται», υπό τη πίεση του «πολέμου» που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία για τις τιμές του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, στις αγορές εκτός Ρωσίας το ρούβλι βρέθηκε να χάνει περίπου 8%, σε χαμηλό τετραετίας, ενώ στη Ρωσία δεν υπήρχε διαπραγμάτευση λόγω αργίας.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανακοίνωσε ότι ο όγκος ενίσχυσης της ρευστότητας του Ταμείου Εθνικού Πλούτου (ΤΕΠ) την 1η Μαρτίου του 2020 είχε ανέλθει στα 10,1 τρισεκατομμύρια ρούβλια και είναι επαρκής, για να καλύψει για διάστημα 6-10 ετών, τις απώλειες εσόδων που θα υπάρξουν στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου πέσει στα 25-30 δολάρια το βαρέλι.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται ότι ο όγκος ενίσχυσης της ρευστότητας του ΤΕΠ, αποτελεί εγγύηση για να υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το κράτος και να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητα, όσο παραμένουν σταθερά χαμηλά οι τιμές πετρελαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι από τον προϋπολογισμό μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες και να καλυφθούν οι δεσμεύσεις του κράτους ακόμη και στην περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου πέσει κάτω από την τιμή βάσης των 42 δολαρίων το βαρέλι, θα δημιουργηθεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό ως προς τα έσοδα που προέρχονται από τις πωλήσεις πετρελαίου, το οποίο θα καλυφθεί από κονδύλια του ΤΕΠ και για αυτόν τον λόγο πραγματοποιείται πώληση ξένου συναλλάγματος στην ελεύθερη αγορά.

Σήμερα ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι τα υπάρχοντα αποθέματα συνιστούν εγγύηση για να υλοποιηθούν όλες οι κοινωνικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το κράτος έναντι των πολιτών.

«Η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου είναι εντός των προβλεπόμενων ορίων»

Το σενάριο της αποχώρησης της Ρωσίας από την συμφωνία για την μείωση του της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ μελετάται και η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά πετρελαίου βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων ορίων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μοσούστιν.

«Ο πετρελαϊκός τομέας της Ρωσίας διαθέτει μια ποιοτική υποδομή αποθεμάτων και επαρκές απόθεμα οικονομικής σταθερότητας, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός σε οποιοδήποτε προβλέψιμο επίπεδο τιμών και να διατηρήσει το μερίδιο του στην αγορά. Παράλληλα η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο να υπάρξει σταθερή κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς και να διατηρηθεί η επενδυτική δυναμική στον τομέα», δήλωσε ο Νόβακ.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, δήλωσε επίσης ότι η ρωσική πλευρά πρότεινε να παραταθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ με βάση τις ισχύουσες συμφωνίες, τουλάχιστον έως το τέλος του δεύτερου τετραμήνου , αλλά ο ΟΠΕΚ, έλαβε την απόφαση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και για να διεκδικήσει μερίδιο στην αγορά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alexei_Navalni
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις της ΕΕ για Ναβάλνι

Το πρακτορείο TASS επικαλούμενο διπλωματική πηγή αντιπροσωπείας, μιας εκ των χωρών της ΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε ότι οι πρέσβεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν στις κυρώσεις που θα επιβάλουν.