bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Στο 1,2% η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2019

Σε θετική πορεία αλλά με σαφείς ενδείξεις χαλάρωσης σε σύγκριση με το 2018 κινήθηκε η οικονομία τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019.

Ρυθμό ανάπτυξη 1,2% σε ετήσια βάση εμφάνισε η ζώνη του ευρώ το 2019, βάσει των στοχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε στο 1,5%, σημειώνοντας υποχώρηση σε σύγκριση με το 1,9% και 2,1% που είχε επιτευχθεί αντιστοίχως το 2018. 

Όπως σημειώνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία στο δ' τρίμηνο 2019 η ανάπτυξη της ευρωζώνης, σε τριμηνιαία βάση, ήταν μόλις 0,1%, ενώ της ΕΕ 0,2%. Αντίστοιχα σε ετήσια βάση και πάντα για το δ' τρίμηνο η ανάπτυξη έφθασε στο 1% για την ευρωζώνη και στο 1,2% για την ΕΕ. 

Σε ό,τι αφορά τα κράτη-μέλη τον καλύτερο ρυθμό, σε τριμηνιαία βάση, πέτυχαν Ιρλανδία (1,8%), Μάλτα (1,7%), Ρουμανία (1,5%), Λιθουανία και Ουγγαρία (1%). Αρνητική ήταν η πορεία για το ΑΕΠ Ελλάδας και Φιλανδίας (-0,7%), Ιταλίας (-0,3%) και Γαλλίας (-0,1%), ενώ η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα ηγετών πρόσωπο με πρόσωπο για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Υπέρ της διεξαγωγής μίας «κανονικής» και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης Συνόδου Κορυφής τάσσονται Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμός και γαλλό-γερμανική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008 η ανεργία στην ευρωζώνη

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη συνεχίζει και διατηρεί η Ελλάδα που διαμορφώθηκε στο 16,3% τον Δεκέμβριο και η Ισπανία με 13,6%, με την ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο να μειώνεται στο 7,3%.
ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.