ΓΔ: 788.68 -2.09% Τζίρος: 43.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008 η ανεργία στην ευρωζώνη

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη συνεχίζει και διατηρεί η Ελλάδα που διαμορφώθηκε στο 16,3% τον Δεκέμβριο και η Ισπανία με 13,6%, με την ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο να μειώνεται στο 7,3%.

Μια διαφορετική δυναμική της οικονομίας διαμορφωνόταν πριν την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο είχε διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο ότι θα παραμείνει σταθερή στο 7,4%.

Συγκεκριμένα, ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα περιοριστικά μέτρα στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, λόγω της πανδημίας, η ανεργία είχε μειωθεί στο 7,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008. Ωστόσο τον Μάρτιο αναμένεται να αυξηθεί πολύ το ποσοστό εξαιτίας της οικονομίας που έχει βαλτώσει λόγω του κορονοϊού.

Είναι πιθανόν ότι αυτό το επίπεδο θα παραμείνει το πιο χαμηλό για μεγάλο διάστημα, σχολίασε ο Μπερτ Κόλιν, αναλυτής της ING. «Ο αντίκτυπος στην ανεργία από τα μέτρα περιορισμού στην ευρωζώνη πιθανόν να είναι σοβαρός» είπε. «Μια αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτη. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν να περιορίσουν την άνοδο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, τα χαμηλότερα ποσοστά της ανεργίας καταγράφονται στην Ολλανδία (2,9%) και στη Γερμανία (3,2%), ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα (16,3% τον Δεκέμβριο του 2019) και στην Ισπανία (13,6%). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο, σταθερό σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα ηγετών πρόσωπο με πρόσωπο για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Υπέρ της διεξαγωγής μίας «κανονικής» και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης Συνόδου Κορυφής τάσσονται Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμός και γαλλό-γερμανική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.