ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τζεντιλόνι: Αναγκαία η αλλαγή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για νέους κοινούς κανόνες ενόψει των νέων προκλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας της ευρωζώνης τάσσεται ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να αυξήσουν το χρέος τους υπέρ των δημοσίων επενδύσεων.

Τόσο ο κ. Τζεντιλόνι όσο και ο αντιπρόεδρος της Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις έχουν κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ της αλλαγής των κανόνων, τους οποίους θεωρούν αρκετά ξεπερασμένους.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για νέους κοινούς κανόνες ενόψει των νέων προκλήσεων. Θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις. Ή τώρα ή ποτέ, διότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη», είπε σε σημερινή συνέντευξή του. «Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ σήμερα έχουν πολύ υψηλότερο χρέος, κατά μέσο όρο το χρέος έχει αυξηθεί στο 102% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, το ποσοστό αυτό του συνολικού εθνικού χρέους θα πρέπει να ανέρχεται στο 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε ο Επίτροπος της ΕΕ.

«Πριν από την κρίση του κορονοϊού, το μερίδιο των δημόσιων καθαρών επενδύσεων επί της οικονομικής παραγωγής ήταν μόνο 0,1%, δηλαδή σχεδόν μηδέν. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχίσουμε χωρίς δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μείνουμε πίσω από άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας. «Η αντίληψή μας για το εθνικό χρέος είναι διαφορετική σήμερα από ό, τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος της μόνιμης υπέρβασης των δαπανών», σημείωσε ο Τζεντιλόνι.

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας: «Αφού μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε και γι 'αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός Επίτροπος προειδοποίησε τις χώρες της ΕΕ «να μην μειώσουν πολύ γρήγορα τις ισχυρά αυξημένες δαπάνες τους στην κρίση του κορονοϊού. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της οικονομικής κρίσης. Τότε, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν πολύ σύντομα και προκάλεσαν διπλή ύφεση. Τώρα ο κανόνας πρέπει να είναι: καλύτερα να μειώσουμε την υποστήριξη του προϋπολογισμού πολύ αργά παρά πολύ νωρίς», κατέληξε ο Τζεντιλόνι.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παροδική η άνοδος πληθωρισμού, ανάπτυξη 5% για ευρωζώνη το 2021

Η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση ή όχι των εκτιμήσεών της θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και κατά πόσο η προσφορά θα κατορθώσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα ηγετών πρόσωπο με πρόσωπο για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Υπέρ της διεξαγωγής μίας «κανονικής» και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης Συνόδου Κορυφής τάσσονται Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμός και γαλλό-γερμανική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008 η ανεργία στην ευρωζώνη

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη συνεχίζει και διατηρεί η Ελλάδα που διαμορφώθηκε στο 16,3% τον Δεκέμβριο και η Ισπανία με 13,6%, με την ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο να μειώνεται στο 7,3%.