ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κόντρα ηγετών πρόσωπο με πρόσωπο για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Υπέρ της διεξαγωγής μίας «κανονικής» και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης Συνόδου Κορυφής τάσσονται Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμός και γαλλό-γερμανική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επιστροφή σε κανονικές συνθήκες φαίνεται ότι θα σημάνει για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. 

Σημειώνεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδος είναι για τις 18 και 19 Ιουνίου, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της και νωρίτερα, η Κομισιόν θα ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών τις προτάσεις της για το Ταμείο Στήριξης της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο όχι μόνο γιατί τα θέματα τα οποία θα συζητήσουν είναι εξαιρετικά σοβαρά, αλλά και εξαιτίας ορισμένων τεχνικών προβλημάτων, καθώς δεν θεωρείται ότι μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές που τους χωρίζουν... εξ αποστάσεως. 

Άλλωστε η άρση του lockdown σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μάλλον καθιστά τη δια σώζης επαφή και των ηγετών της αναγκαία και πιθανώς επιβεβλημένη, πέραν όλων των άλλων, ως ένα μήνυμα ότι η ζωή στην Ένωση αρχίζει να μοιάζει όπως ήταν πριν από την πανδημία. 

«Ο νέος προϋπολογισμός αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να συζητηθούν χωρίς τη φυσική παρουσία των ηγετών. Κανείς δεν πιστεύει ότι τέτοια θέματα μπορούν να λυθούν μέσω τηλεδιάσκεψης», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Reuters, Ευρωπαίος διπλωμάτης. Τεχνικά ζητήματα, προβλήματα με τη μετάφραση και ο λιγότερο προσωπικός χαρακτήρας των βιντεοκλήσεων καθιστούν δύσκολο για τους ηγέτες της ΕΕ να «βιώσουν» την ατμόσφαιρα των μεταξύ τους επαφών, οι οποίες ενίοτε διαρκούν πολλές ώρες.

Η μάχη για τα προγράμματα στήριξης και τη γαλλό-γερμανική πρόταση

Παράλληλα η Κομισιόν θα ανακοινώσει την Τετάρτη (27/5) το σχέδιο για τον προϋπολογισμό, περισσότερο γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ύψους περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, καθώς και αυτό που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης 

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν σαφώς πληθώρα ζυμώσεων ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συμμαχίες ώστε να ψηφιστούν τα νέα μέτρα, ενώ στην ατζέντα σαφώς θα ενταχθεί και η κοινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για τη δημιουργία ενός νέου «πακέτου» στήριξης ύψους 500 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα αντληθούν και μέσω «κοινού» δανεισμού. 

Φυσικά όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα «περάσουν» χωρίς προβλήματα. Το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο, μιας και αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις σχεδόν για όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. 

Η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες δήλωσαν την αντίθεσή τους στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο, ζητώντας να έρθει η βοήθεια με τη μορφή επιστρεπτέων δανείων και όχι δωρεάν επιχορηγήσεων.

Παράλληλα οι πιο φτωχές χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν συμμαχήσει, ζητώντας να μην υπάρξει «κανιβαλισμός» των κεφαλαίων της ΕΕ που δίνονται σε αυτές  για να καλύψουν το οικονομικό κενό με τα πιο πλούσια κράτη-μέλη, προκειμένου να αντληθούν περισσότεροι πόροι για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήμα απο την πανδημία. 

Σαφώς ελπίδα όλων είναι ότι η δια σώζης Σύνοδος θα μπορέσει να αμβλύνει αυτές τις μεγάλες αντιθέσεις, αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008 η ανεργία στην ευρωζώνη

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη συνεχίζει και διατηρεί η Ελλάδα που διαμορφώθηκε στο 16,3% τον Δεκέμβριο και η Ισπανία με 13,6%, με την ανεργία στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο να μειώνεται στο 7,3%.
ΔΙΕΘΝΗ

Επετεύχθη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 16 ώρες διαπραγματεύσεων. Το κείμενο της θα πρέπει να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο πριν τη λήξη της νομοθετικής περιόδου τον Απρίλη του 2024.