ΓΔ: 1451.55 1.14% Τζίρος: 82.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:51:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Πακέτο 750 δισ. από την Κομισιόν, τα 33 θα δοθούν στην Ελλάδα

Τι προβλέπει η πρόταση "Next Generation EU": χρηματοδότηση με έκδοση ομολόγων για νέα προγράμματα συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. θα δοθούν ως επιδοτήσεις. Μεγάλη «ένεση» στην Ελλάδα.

Μία γενναιόδωρη και κυρίως με ευρύτερους στόχους πρόταση καταθέτει η Κομισιόν στους Ευρωπαίους ηγέτες, ευελπιστώντας ότι θα την αποδεχθούν, κατορθώνοντας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Το μερίδιο της Ελλάδας από τα νέα προγράμματα για την ανάκαμψη μετά την πανδημία θα ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα δικαίωμα λήψης δανείων με ευνοϊκούς όρους. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της Ελλάδας ξεπερνά κατά πολύ τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, αφού φθάνει το 4,2% των πόρων του προγράμματος, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ είναι λιγότερο από 2% του ευρωπαϊκού.

Στην πρόταση της Επιτροπής, την οποία ονομάζει «Next Generation EU», υπάρχει η σύσταση για τρία ειδικά προγράμματα συνολικής αξίας 750 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα στηριχθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, παροχή κρατικής βοήθειας σε βιώσιμες επιχειρήσεις, τα δημόσια Συστήματα Υγείας και φυσικά η αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι ενεργό παραμένει και το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE. Εκ των 750 δισ., τα 500 δισ. θα αφορούν χορηγήσεις προς όλα τα κράτη-μέλη, αλλά κυρίως αυτά που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού, ενώ τα υπόλοιπα 200 δισ. θα είναι δάνεια με ευνοϊκούς όρους. 

Η Κομισιόν ουσιαστικά προσπάθησε να συγκεράσει από τη μία πλευρά τη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης και από την άλλη να λάβει υπόψη της και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία, οι οποίες επιμένουν ότι δεν πρέπει να δοθούν επιδοτήσεις, αλλά δάνεια.

Ταυτόχρονα, κάνοντας ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός, προτείνει η χρηματοδότηση του νέου Ταμείου να γίνει μέσω των αγορών, με έκδοση κοινού χρέους, το οποίο θα έχει ως εγγύηση τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η ΕΕ είναι πραγματικά ενωμένη σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στους κανόνες. 

Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις 

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής δημιουργείται ένα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility), ύψους 560 δισ. ευρώ που θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις και την ανθεκτικότητα των εθνικών οικονομιών, συνδέοντάς τις με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

Θα είναι εξοπλισμένο με διευκόλυνση επιχορήγησης έως 310 δισεκατομμύρια ευρώ και θα μπορεί να διαθέσει έως και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Η υποστήριξη θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά επικεντρώνεται σε αυτά με τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της πανδημίας. 

Πρόσθετα 55 δισ.  ευρώ από τα τρέχοντα προγράμματα πολιτικής συνοχής από τώρα έως το 2022 στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας REACT-ΕU που θα διατεθεί βάσει της σοβαρότητας των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου ανεργίας των νέων και των σχετικών ευημερία των κρατών μελών.

Ενίσχυση του «Just Transition Fund» έως και 40 δισ. ευρώ, για να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην επιτάχυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.

Ενίσχυση 15 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των αγροτικών περιοχών στην πραγματοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων σύμφωνα με τη νέα στρατηγική βιοποικιλότητας.

Στήριξη επενδύσεων

Ένα νέο μέσο υποστήριξης φερεγγυότητας θα κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους για να υποστηρίξει επειγόντως βιώσιμες ευρωπαϊκές εταιρείες στους τομείς, περιοχές και χώρες που πλήττονται περισσότερο. Μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από το 2020 και θα έχει προϋπολογισμό 31 δισ. ευρώ, με στόχο να ξεκλειδώσει 300 δισ. ευρώ σε υποστήριξη φερεγγυότητας για εταιρείες από όλους τους οικονομικούς τομείς και να τις προετοιμάσει για ένα καθαρότερο, ψηφιακό και ανθεκτικό μέλλον.

Αναβάθμιση του InvestEU, στο επίπεδο των 15,3 δισ. ευρώ για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα σε ολόκληρη την Ένωση. Μια νέα στρατηγική επενδυτική διευκόλυνση ενσωματωμένη στο InvestEU– για τη δημιουργία επενδύσεων έως 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των στρατηγικών τομέων, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και βασικές αλυσίδες αξίας στην εσωτερική αγορά

Στήριξη των Συστημάτων Υγείας

Ένα νέο πρόγραμμα υγείας, «EU4Health», για την ενίσχυση της ασφάλειας της υγείας και την προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις υγείας με προϋπολογισμό 9,4 δισ. ευρώ.

Ενίσχυση ύψους δύο δισ. ευρώ για το «Civil Protection Mechanism», τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης, ο οποίος θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί για να εξοπλίσει την Ένωση για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Ποσό 94,4 δισ. ευρώ για το Horizon Europe, το οποίο θα ενισχυθεί για τη χρηματοδότηση ζωτικής έρευνας για την υγεία, την ανθεκτικότητα και τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

Υποστήριξη των παγκόσμιων εταίρων της Ευρώπης μέσω 16,5 δισ. ευρώ για εξωτερική δράση, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα κεφάλαια για την Ελλάδα 

Τη χορήγηση στην Ελλάδα του ποσού των 43,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το καθαρό όφελος για την Ελλάδα με βάση την πρόταση αυτή ανέρχεται σε 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.

Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρώπης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο των χωρών της ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος. 

Συγκεκριμένα, το ποσό των 43,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5,8% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ΕΕ ανέρχεται σε 1,3%. Το καθαρό ποσό των 33,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ μόνο η Κροατία και η Βουλγαρία προτείνεται να έχουν μεγαλύτερο καθαρό όφελος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους (22,4% και 19,3%, αντίστοιχα), αλλά με μικρότερα απόλυτα ποσά (12,1 και 11,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να λάβουν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (20,4%) και η Ισπανία (19,9%).

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το 93,5% του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης  προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων αλλά και με ένα σημαντικό ποσό δανείων προς τις χώρες - μέλη. Το υπόλοιπο 6,5% προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων από το EFSI και το InvestEU. Αυτές οι εγγυήσεις θα επιτρέψουν την κινητοποίηση ενός σημαντικά μεγαλύτερου όγκου χρηματοδότησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο της ευρωπαϊκής βοήθειας 

Η Κομισιόν χωρίζει τις χώρες της ΕΕ σε τρεις κατηγορίες, με περισσότερο ευνοημένες αυτές που έχουν ανάπτυξη χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ένωσης, αλλά και μη ισορροπημένα δημοσιονομικά δεδομένα. 
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό η τράπεζα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 2,3% από 2,7% προηγούμενη πρόβλεψη και θα πέσει από τον στόχο του 2% το 2026. «Ασθενής» ανάπτυξη 0,6% για το 2024 στην ευρωζώνη.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.