ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αλλάζουν όλα στις ετικέτες για την ενεργειακή κατανάλωση των λαμπτήρων

Η νέα κλίμακα είναι πιο αυστηρή και πολύ λίγα προϊόντα θα μπορούν να επιτύχουν τις βαθμολογίες «Α» και «Β», με την Κομισιόν να εκτιμά πως η χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου φωτισμού θα συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.

Μια νέα κλίμακα πιο αυστηρή που ουσιαστικά θέτει εκτός της κορυφαίας κατηγορίας, σε ότι αφορά την ενεργειακή κατανάλωση, σχεδόν όλα προϊόντα φωτισμού που κυκλοφορούν στην αγορά υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση από 1η Σεπτεμβρίου. Η ενεργειακή ετικέτα για τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες και τα υπόλοιπα προϊόντα φωτισμού αναθεωρήθηκε με σκοπό να επιταχύνει την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι οι κατηγορίες Α+, Α++ της ενεργειακής κλίμακας, δεν θα υπάρχουν πλέον στην ετικέτα και θα επανέλθει η κλίμακα στην απλή μορφή της από «A-G», αποτρέποντας έτσι την σύγχυση των καταναλωτών από τις παραπλανητικές ετικέτες «+». Παράλληλα με την εισαγωγή της νέας ετικέτας κανένα μοντέλο δεν έχει αρκετά καλή απόδοση ώστε να εμπίπτει στην κατηγορία «Α», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινοτόμα ανάπτυξη και να υπάρξουν σταδιακά πιο αποδοτικά προϊόντα στην αγορά.

Ωστόσο καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία, τα προϊόντα με καλύτερη απόδοση θα αρχίσουν να γεμίζουν την κατηγορία «Α». Η ετικέτα θα αναπροσαρμοστεί μόλις υπάρξει πλεόνασμα προϊόντων στις κορυφαίες κατηγορίες τα οποία πληρούν ή υπερβαίνουν την απόδοση της κατηγορίας «Α».

Οι καταναλωτές θα μπορούν να περιηγούνται σε όλα τα μοντέλα προϊόντων που πρέπει να φέρουν την ενεργειακή ετικέτα της Ε.Ε. Η βάση δεδομένων θα υποστηρίζει επίσης τις αρχές εποπτείας της αγοράς, αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας. Πιο συμβατά με την νομοθεσία προϊόντα χάρη στην βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Απαγόρευση των συστημάτων που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τις συσκευές να φαίνονται ενεργειακά αποδοτικότερες από αυτό που πραγματικά είναι.

Η νέα ετικέτα είναι σχεδιασμένη να είναι ευανάγνωστη και κατανοητή με μια μόνο ματιά από τους καταναλωτές. Ανάλογα με το προϊόν, η νέα ετικέτα θα δείχνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες χρήσιμες πληροφορίες (επιπλέον των όσων περιείχε η προηγούμενη ετικέτα), μέσω απλών εικονογραμμάτων. Επιπλέον, στο κάτω μέρος της ετικέτας θα υπάρχει και ο κωδικός QR, όπου οι καταναλωτές σαρώνοντας τον με το κινητό τους τηλέφωνο, θα μπορούν να δουν επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες για το προϊόν, μέσω της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων (EPREL).

Τα κύρια στοιχεία της νέας ετικέτας είναι:

 • Κωδικός QR: η προσθήκη του κωδικού QR επιτρέπει στους καταναλωτές να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή, απλώς σκανάροντας τον κωδικό, με το κινητό τους.
 • Νέα ενεργειακή κλίμακα: από A έως G, χωρίς επιπλέον «+» κλάσεις.
 • Κατανάλωση ενέργειας: Αυτή παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο για κάθε είδος συσκευής. Στα ψυγεία, στην ετικέτα αναγράφεται η ετήσια κατανάλωση. Στα πλυντήρια πιάτων, ρούχων και στα πλυντήρια-στεγνωτήρια αναγράφεται η κατανάλωση ανά 100 κύκλους λειτουργίας. Στις οθόνες και τους λαμπτήρες αναγράφεται η κατανάλωση για 1000 ώρες χρήσης.
 • Εικονογράμματα: Δείχνουν την απόδοση και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Ανάλογα με τη συσκευή, ο αριθμός και ο τύπος των εικονογραμμάτων ενδέχεται να διαφέρουν.

Πότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις ετικέτες

Θα υπάρξει περίοδος 18 μηνών όπου τα προϊόντα, που φέρουν την παλιά ετικέτα, μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται στην αγορά σε φυσικά καταστήματα λιανικής. Ωστόσο για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι παλιές ετικέτες που εμφανίζονται διαδικτυακά θα πρέπει να αντικατασταθούν από τις νέες εντός 14 εργάσιμων ημερών.

Υπενθυμίζουμε πως τα ψυγεία, τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια και τηλεοράσεις ήδη έχουν την νέα ενεργειακή ετικέτα από την 1η Μαρτίου του 2021. Πλέον με την αναθεωρημένη ετικέτα οι καταναλωτές, θα μπορούν να λάβουν σαφέστερες και πιο χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πόσο ενεργειακά αποδοτικοί είναι οι λαμπτήρες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, «οι λαμπτήρες και τα άλλα προϊόντα φωτισμού έχουν καταστεί τόσο αποδοτικά τα τελευταία χρόνια, ώστε πάνω από τα μισά LED ανήκουν πλέον στην κατηγορία A++. Χάρη στην επικαιροποίηση των ετικετών, οι καταναλωτές θα μπορούν να διακρίνουν πιο εύκολα ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα της κατηγορίας τους, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα στους λογαριασμούς τους». Η Κομισιόν εκτιμά πως «η χρήση ενεργειακά αποδοτικότερου φωτισμού θα συνεχίσει να μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ε.Ε. και να συμβάλει στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050».

  Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  syskeyes-energeiaki katanalosi
  ΧΡΗΣΤΙΚΑ

  Τι άλλαξε από 1ης Μαρτίου στις ετικέτες για την ενεργειακή κατανάλωση

  Όλες οι συσκευές που φέρουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα καταχωρούνται από τους προμηθευτές στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL και οι καταλωτές έχουν πρόσβαση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.
  ΧΡΗΣΤΙΚΑ

  Οι πενταψήφιοι αριθμοί κλήσεων που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς

  Οι εύκολοι στη χρήση πενταψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και τα κρυμμένα κόστη. Η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ στη διάρκεια της μεγάλης κακοκαιρίας και οι ενστάσεις για αδιαφάνεια στις χρεώσεις.
  ΔΙΕΘΝΗ

  Διάσωση των «παλιών» στην Ευρώπη ή κεφάλαια στο «νέο αίμα»;

  Δισεκατομμύρια κρατικών ενισχύσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες της «παλιάς φρουράς», όπως οι αεροπορικές και οι βιομηχανίες αυτοκινήτων. Μειώνονται οι πόροι για νέους και δυναμικούς τομείς.
  antlia thermotitas
  ΧΡΗΣΤΙΚΑ

  Αντλίες θερμότητας: Η επιλογή θέρμανσης που «κοντράρει» το πετρέλαιο

  Έκθεση του ΕΜΠ αναδεικνύει τις αντλίες θερμότητας ως τη μοναδική λύση θέρμανσης που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από το πετρέλαιο. Αναμένεται διεθνής αύξηση πωλήσεων αντλιών έως και 250% ως το 2030.
  energeia-reuma
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  Ενημέρωση των πολιτών από τη ΡΑΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας

  Η εκστρατεία ενημέρωσης της ΡΑΕ σε συνεργασία με τις Ενώσεις Καταναλωτών στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές με μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες να μειώσουν το κόστος ρεύματος.