ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» 14,7% για το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο β' τρίμηνο προκάλεσε η πανδημία

Καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων η πορεία για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία, όμως, εμφάνισε την ισχυρότερη συρρίκνωσή της από το 1995. Ισχυρό πλήγμα στην αγορά εργασίας.

Βαρύ αποτύπωμα «άφησε» η πανδημία του κορονοϊού και τα εξ ανάγκης περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις στο ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά και του συνόλου της ΕΕ στο β' τρίμηνο του 2020, καθώς συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1995.

Μοναδική φωτεινή αναλαμπή και για τις δύο περιοχές είναι το γεγονός ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ, η οποία έφθασε στο 14,7% για την ευρωζώνη και στο 13,9% για την ΕΕ σε ετήσια βάση, αποδεικνύεται αρκετά ηπιότερη σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, η οποία είχε εκτιμήσει συρρίκνωση 15% για την οικονομία της ευρωζώνης. 

Υπενθυμίζεται ότι στο α' τρίμηνο του 2020, δηλαδή σε μία περίοδο που ακόμη η πανδημία δεν είχε φθάσει στο ζενίθ της και δεν υπήρχαν μέτρα περιορισμού για τη μεγαλύτερη διάρκειά του, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε φθάσει στο 3,7% και της ΕΕ στο 3,3%. 

Το γεγονός ότι οι οικονομίες των δύο περιοχών εισήλθαν σε μία περίοδο πλήρους παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας όντας σε πορεία συρρίκνωσης υποδεικνύει ότι η πανδημία σαφώς έχει συμβάλει τα μέγιστα στα τόσο αρνητικά μεγέθη, αλλά δεν αποτελεί και τη μοναδική αιτία για την πορεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τριμηνιαία βάση, ένα στοιχείο σαφώς περισσότερο ικανό να δείξει την πραγματική επίπτωση της πανδημίας το ΑΕΠ της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 11,8% και της ΕΕ κατά 11,4%.

Επιπρόσθετα μεταξύ των κρατών-μελών, η πιο απότομη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε, βάσει των στοιχείων που έχει στην κατοχή της η Eurostat, στην Ισπανία (-18,5%), στην Κροατία (-14,9%), την Ουγγαρία (-14,5%), την Ελλάδα (-14%), την Πορτογαλία (-13,9%) και τη Γαλλία (-13,8%). Την πιο μικρή πτώση, σε τριμηνιαία βάση, είχαν η Φινλανδία (-4,5%), Λιθουανία (-5,5%), η Εσθονία (-5,6%), η Ιρλανδία (-6,1%), η Λετονία (-6,5%) και η Δανία (-6,9%).

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν τους τομείς εκείνους που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα, με την ιδιωτική κατανάλωση να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 12,4% στην ευρωζώνη και 12% στην ΕΕ, με τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αποδυναμώνονται 17% και 15,4% αντίστοιχα. Σοβαρό το πλήγμα και στην εμπορική δραστηριότητα με τις εξαγωγές να υποχωρούν 18,8% και στις δύο περιοχές, ενώ κατά 18% συρρικνώθηκαν οι εισαγωγές στην ευρωζώνη και 17,8% στην ΕΕ.

Ετήσια πτώση 3,1% στην απασχόληση 

Αρνητικό ήταν όμως το αποτύπωμα της πανδημίας και στην απασχόληση καθώς αυτή υποχώρησε κατά 3,1% ετήσια βάση στην ευρωζώνη και κατά 2,9% στην ΕΕ το β' τρίμηνο, με τα αντίστοιχα ποσοστά σε τριμηνιαία βάση να φθάνουν στο 2,9% και 2,7%. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τη χειρότερη πορεία από το 1995. 

Οι ώρες εργασίας, άλλο ένα στοιχείο που δείχνει τις αλλαγές που έχουν προκαλέσει τα μέτρα περιορισμού, με αρκετές επιχειρήσεις είτε να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, είτε να την έχουν περιορίσει σημαντικά, μειώθηκαν σημαντικά κατά 12,8% στην ευρωζώνη και 10,7% στην ΕΕ σε τριμηνιαία βάση και κατά 16,6% και 13,8% αντιστοίχως σε ετήσια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 750 δισ. από την Κομισιόν, τα 33 θα δοθούν στην Ελλάδα

Τι προβλέπει η πρόταση "Next Generation EU": χρηματοδότηση με έκδοση ομολόγων για νέα προγράμματα συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. θα δοθούν ως επιδοτήσεις. Μεγάλη «ένεση» στην Ελλάδα.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό η τράπεζα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 2,3% από 2,7% προηγούμενη πρόβλεψη και θα πέσει από τον στόχο του 2% το 2026. «Ασθενής» ανάπτυξη 0,6% για το 2024 στην ευρωζώνη.