ΓΔ: 789.29 0.24% Τζίρος: 58.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:05:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ρίχνει 120 δισ. ευρώ η ΕΚΤ για να σταματήσει τον κοροναϊό

Μεγάλη αύξηση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στοχευμένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους αποφάσισε η ΕΚΤ, ενώ δεν μειώνονται τα βασικά επιτόκια.

Δύο ισχυρά μέτρα παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά ενεργοποιεί η ΕΚΤ για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της επιδημίας κοροναϊού, χωρίς όμως να μειώνει περαιτέρω το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα:

  • Να επεκτείνει το πρόγραμμα στοχευμένης παροχής ρευστότητας TLTRO και να το εφαρμόσει με ευνοϊκότερους όρους από Ιούνιο 2020 έως Ιούνιο 2021. Το επιτόκιο παροχής ρευστότητας στις τράπεζες για να την κατευθύνουν στις επιχειρήσεις θα είναι 0,25% χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, δηλαδή θα είναι αρνητικό, ενώ θα αυξηθεί σημαντικά το όριο παροχής δανείων στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος, φθάνοντας στο 50% των χορηγήσεων που είχαν στις 28 Φεβρουαρίου.
  • Η ΕΚΤ προσθέτει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση) ένα ποσό ύψους 120 δισ. ευρώ ως το τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά, από 20 σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ οι αγορές ομολόγων που θα γίνονται κάθε μήνα. Οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν όσο χρειάζεται για να υποστηρίζεται η διευκολυντική επίδραση των χαμηλών επιτοκίων και θα σταματήσουν λίγο πριν την επόμενη αύξηση επιτοκίων.

Πάντως, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της, αφήνοντας το επιτόκιο χρηματοδότησης των τραπεζών στο 0% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%, ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,50%.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το Bloomberg η κεντρική τράπεζα προχωρά και σε προσωρινή χαλάρωση των κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της αναταραχής που έχει προκαλέσει η επιδημία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Αναγκαία η αύξηση της αποδοτικότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Όπως διαπιστώνει η ΕΚΤ στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) οι τράπεζες δείχνουν ανθεκτικότητα, αλλά υφίστανται ακόμη ευπάθειες σε αρκετούς τομείς, ιδίως όσον αφορά τον πιστωτικό κίνδυνο.
Enria, SSM, trapezes
ΔΙΕΘΝΗ

Ενρία: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στις τράπεζες της Ευρωζώνης

Ο Ενρία πρότεινε μία διαδικασία με την οποία το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο (SRB) της ΕΕ θα δίνει το σήμα για εκκαθάριση, την οποία όμως θα πρέπει να εγκρίνουν οι εθνικές αρχές εκκαθάρισης (NRA).