ΓΔ: 1697.11 -0.34% Τζίρος: 469.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
army
Shutterstock

ΗΠΑ: Σχέδια για ανάπτυξη στρατευμάτων σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες

Σύνταγμα των αμερικανών Πεζοναυτών, εφοδιασμένο με συστήματα υψηλής κινητικότητας για την εκτόξευση πολλαπλών πυραύλων (HIMARS), θα αναπτυχθεί κατά μήκος των νήσων Νανσέι.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μελετούν σενάρια τα οποία προβλέπουν την ανάπτυξη στρατευμάτων τους στην Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες σε περίπτωση κρίσης στην Ταϊβάν, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Τα σενάρια αυτά θα ενσωματωθούν στο πρώτο κοινό επιχειρησιακό σχέδιο που αναμένεται να καταρτιστεί τον Δεκέμβριο, εξήγησε το πρακτορείο.

Σύνταγμα των αμερικανών Πεζοναυτών, εφοδιασμένο με συστήματα υψηλής κινητικότητας για την εκτόξευση πολλαπλών πυραύλων (HIMARS), θα αναπτυχθεί κατά μήκος των νήσων Νανσέι, καδένα ιαπωνικών νησιών από το νότιο άκρο της Κιούσου ως τη Γιοναγκούνι, κοντά στην Ταϊβάν.

Από τη στιγμή που θα θεωρηθεί ότι επίκειται άμεσα κρίση στην Ταϊβάν, θα εγκατασταθούν προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στα -κατοικημένα- νησιά, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο ιαπωνικός στρατός θα προσφέρει κυρίως επιμελητειακή υποστήριξη, εγγυώμενος τον ανεφοδιασμό με καύσιμα και πυρομαχικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε πως ο αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στο έδαφος των Φιλιππίνων πυραυλικών στοιχείων μακράς εμβέλειας και ειδική δύναμη «πολυδιάστατων» επιχειρήσεων.

Δεν ήταν διαθέσιμοι άμεσα εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα περιορίστηκε να αναφέρει πως «κατέγραψε» το κείμενο του Kyodo.

Η Κίνα ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και ταυτόχρονα αυξάνει την πίεση στην Ταϊβάν, νήσο που θεωρεί επαρχία της.

Από την άλλη, η Ουάσιγκτον ενισχύει τις συμμαχίες της στην περιοχή, ενώ προκαλεί εκνευρισμό στο Πεκίνο αναπτύσσοντας συχνά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στο στενό της Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China, Kina, Taiwan, Taivan, Taiban
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση σε Ιαπωνία και ΗΠΑ να στηρίξουν την Ταϊβάν έναντι της Κίνας

Όπως ανέφερε ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο, οι δυο δυνάμεις πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στο στενό της Ταϊβάν και να δείξουν αποφασιστικότητα απέναντι στο Πεκίνο.
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Απαλλαγή από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ζητά η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία απηύθυνε αίτημα προς τις ΗΠΑ για εξαίρεσή της από τους εκτενείς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι θα ισχύσουν στις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ιαπωνίας.
Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 6/2 με τον Τραμπ στις ΗΠΑ

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σιγκέρου Ισίμπα είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, που τότε ακόμα δεν είχε ορκιστεί πρόεδρος, και επεδίωξε να τον συναντήσει, ανεπιτυχώς, τον Ιανουάριο.