ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλο πακέτο στήριξης από το Eurogroup υπόσχεται ο Σεντένο

Πλήρη ευελιξία αναφορικά με τους δεσμευτικούς κανόνες για τα δημοσιονομικά των κρατών - μελών θα εγκρίνει το Eurogroup, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του.

Έτοιμοι να εγκρίνουν ένα «πολύ μεγάλο πακέτο» στήριξης της οικονομίας είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στους Financial Times.

Μάλιστα ο Σεντένο προχωρά ένα βήμα πιο πέρα υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης ευελιξία αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου τα κράτη – μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού.

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, προσέθεσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ταχθούν υπέρ της στήριξης των στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, των οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και θα υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, κυρίως μέσω φοροολογικών μέτρων, όπως η αναβολή καταβολής κάποιων φόρων

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης. Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες», υπογράμμμισε χαρακτηριστικά.

Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε εθνικό επίπεδο, καθώς «αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες. Θα έχουμε έναν ευμεγέθη αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καλβίνιο: «Έχασα την προεδρία γιατί κάποιος δεν τήρησε τον λόγο του»

Το Eurogroup, η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εξέλεξε χθες τον Πάσκαλ Ντόναχιου ως νέο επικεφαλής ύστερα από δύο γύρους ψηφοφορίας. Ο Ντόναχιου κέρδισε την Καλβίνιο για μία ψήφο.
centeno
ΔΙΕΘΝΗ

Σεντένο: Ύφεση 9% το 2020 δείχνουν οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη

Ακόμα και αν το 2012 υπάρξει ανάπτυξη, «θα συνεχίσουμε να είμαστε πίσω σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία», τόνισε ο Μ. Σεντένο, ξεκαθαρίζοντας ότι η απάντηση στην πανδημία παραμένει το κύριο μέλημα.
eurogroup
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα η εκλογή προέδρου στο Eurogroup, ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι

Μεταξύ των 19 υπουργών, τρεις είναι υποψήφιοι: η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, που ανήκει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου και ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια.
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη και Λισαβόνα στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ν. Καλβίνο για την προεδρία του Eurogroup

Η ισπανική κυβέρνηση «είναι ευγνώμων για την ανταπόκριση των άλλων χωρών» στην υποψηφιότητα της Καλβίνο, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.