ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλο πακέτο στήριξης από το Eurogroup υπόσχεται ο Σεντένο

Πλήρη ευελιξία αναφορικά με τους δεσμευτικούς κανόνες για τα δημοσιονομικά των κρατών - μελών θα εγκρίνει το Eurogroup, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του.

Έτοιμοι να εγκρίνουν ένα «πολύ μεγάλο πακέτο» στήριξης της οικονομίας είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στους Financial Times.

Μάλιστα ο Σεντένο προχωρά ένα βήμα πιο πέρα υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει πλήρης ευελιξία αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου τα κράτη – μέλη να μπορέσουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού.

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup, προσέθεσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ταχθούν υπέρ της στήριξης των στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας, των οικογενειών και εργαζομένων (π.χ. επιδόματα ανεργίας και αποζημίωση σε όσους δουλεύουν λιγότερες ώρες) και θα υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, κυρίως μέσω φοροολογικών μέτρων, όπως η αναβολή καταβολής κάποιων φόρων

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μια υγειονομική κρίση και φυσικά θα ήταν απόλυτα ανεύθυνο από την πλευρά μας, και στην πραγματικότητα απροσεξία, να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και οικονομική κρίση λόγω μη αντίδρασης. Αυτό απαιτεί ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και από τις κεντρικές τράπεζες», υπογράμμμισε χαρακτηριστικά.

Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και σε εθνικό επίπεδο, καθώς «αυτή είναι μια ταχύτατα εξελισσόμενη κατάσταση, που χρειάζεται γρήγορη δράση και δεν μπορούμε να σταματήσουμε από τους κανόνες. Θα έχουμε έναν ευμεγέθη αριθμό σε όρους δημοσιονομικής δράσης, το οποίο συνδέεται με αυξημένη ευελιξία, στην πραγματικότητα, όπως το θέτω, ευελιξία χωρίς όρια, συν τη δράση από την ΕΚΤ και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα συμπληρώσουν το οικονομικό πακέτο».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Προστασία πολιτών & δημοσιονομική σταθερότητα σε δύσκολη ισορροπία

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία προστασίας πολιτών και επιχειρήσεων από το ενεργειακό σοκ, χωρίς να διακινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Προστασία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε τη σημασία στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω ενεργειακής κρίσης, διαφυλάσσοντας τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Ευρώπης, μιλώντας στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο για πιέσεις αγορών και διεθνείς εξελίξεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Διπλή πρόκληση η προστασία πολιτών και αξιοπιστίας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup, ανέδειξε τη «δύσκολη εξίσωση» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: αυξημένο ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και πιέσεις στις αγορές ομολόγων, ζητώντας προστασία και διαφύλαξη.
Κυριάκος Πιερρακάκης κοντινό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Λουξεμβούργο ο Πιερρακάκης για Eurogroup & ECOFIN, στο επίκεντρο η ενέργεια

Οι επιπτώσεις των εξελίξεων στις ενεργειακές αγορές, η εμβάθυνση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και η ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων Eurogroup και ECOFIN.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Πιερρακάκης: Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις για τον μετασχηματισμό της Ευρώπης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης, συμμετείχε σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες με θέμα την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών, τονίζοντας την ανάγκη αύξησης επενδύσεων και ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί διεθνή συνεργασία και νέους θεσμούς

Η ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί διεθνή συνεργασία, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Athens Democracy Forum. Το ζήτημα είναι ο περιορισμός κινδύνων και η αξιοποίηση δυνατοτήτων της ΑΙ, όπως ανέφερε και ο T. Friedman.