ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:48
Φρανσουά Μπαϊρού πορτρέτο
Φωτογραφία Shutterstock

Γαλλία: Πιθανή η τοποθέτηση Μπαϊρού στη θέση του πρωθυπουργού

Η νέα κυβερνητική ομάδα αναμένεται να αντικαταστήσει αυτή της οποίας ηγήθηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του.

Ο στενός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά για τη διαδοχή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, αναμενόταν στο προεδρικό μέγαρο για συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν γύρω στις 08:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος Δημοκρατικό Κίνημα είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού του σήμερα το πρωί.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν ο Μακρόν υποδέχεται τον 73χρονο Μπαϊρού στο Ελιζέ για να του ανακοινώσει τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού ή αντιθέτως για να του εξηγήσει τους λόγους που δεν θα γίνει αυτό.

Ο Μακρόν ανέβαλε την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού ως σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε χθες το γραφείο του, ενώ την Τρίτη είχε δηλώσει ότι ήθελε να ανακοινώσει τον μελλοντικό επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης εντός 48 ωρών.

Η νέα κυβερνητική ομάδα αναμένεται να αντικαταστήσει αυτή της οποίας ηγήθηκε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την καταψήφιση της κυβέρνησής του από ακροδεξιούς και αριστερούς βουλευτές, βυθίζοντας τη Γαλλία στη δεύτερη μεγάλη πολιτική της κρίση σε έξι μήνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Περιοδεία σε 4 χώρες του Κόλπου για συνομιλίες για το Ορμούζ

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί Κουβέιτ, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Κατάρ από 19 έως 21 Οκτωβρίου, όπου θα συναντήσει τους ηγέτες τους για να συζητήσει την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ και τις επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η ΕΕ προστατεύει την αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό με Κίνα

Ο Μακρόν τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για περιορισμό στις εισαγωγές κινεζικών υβριδικών οχημάτων προστατεύει την ευρωπαϊκή αγορά από αθέμιτο ανταγωνισμό, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις τρέχουσες εισαγωγές.
Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν πρέπει να λυγίσουμε απέναντι στη ρωσική απειλή

Ο Μακρόν τόνισε πως δεν πρέπει να υποκύψουμε στη ρωσική απειλή, σχολιάζοντας δηλώσεις Τραμπ υπέρ Ρωσίας. Επανέλαβε τη στήριξη στην Ουκρανία, ζητώντας κατάπαυση πυρός και επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Μερτς ζητούν νέο εμπορικό όπλο για την ΕΕ με φόντο την Κίνα

Μακρόν και Μερτς ζητούν από την ΕΕ νέο νομικό οπλοστάσιο για άμεση αντιμετώπιση εμπορικών πολέμων, όπως με την Κίνα, προτείνοντας τον αποκλεισμό των προϊόντων χωρών που πλήττουν την ευρωπαϊκή αγορά. Η επιστολή στάλθηκε στη φον ντερ Λάιεν.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 θα διαθέσει 100 εκατ. βαρέλια ντίζελ και πετρελαίου σε 4 μήνες

Η G7 θα αποδεσμεύσει έως 100 εκ. βαρέλια ντίζελ και αργού πετρελαίου από τα αποθέματά της τους επόμενους τέσσερις μήνες για να μετριάσει τις τιμές καυσίμων και δεσμεύτηκε να μην περιορίσει τις εξαγωγές, ανακοίνωσε ο Μακρόν.
Πέδρο Σάντσεθ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σάντσεθ: «Συγγνώμη» στον Μακρόν για το «όχι» της Γερουσίας στη συνθήκη

Ο Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον Εμανουέλ Μακρόν για την άρνηση της Ισπανικής Γερουσίας να επικυρώσει τη συνθήκη γαλλοϊσπανικής φιλίας, τονίζοντας ότι αφορά τις σχέσεις δύο φιλικών χωρών με κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.