ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurogroup
Πηγή: Shutterstock

Το Eurogroup ψάχνει... μπαζούκας: Συζήτηση για εμπλοκή του ΕΜΣ

Πρόταση για αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης του Eurogroup για να μεγιστοποιηθεί η αντίδραση της Ευρώπης στην επιδημία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που διαθέτει κεφάλαια ύψους 400 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους. Οι συζητήσεις θα γίνουν εν μέσω εκκλήσεων ευρωβουλευτών να επιτραπεί μία κατ' εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ για τη χωρίς προηγούμενο κρίση υγείας και οικονομική κρίση.

Η οικονομική δύναμη πυρός του ΕΜΣ, ο οποίος είναι το ισχυρότερο ταμείο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να δώσει τη μεγαλύτερη έως τώρα δημοσιονομική ώθηση στο επίπεδο της ΕΕ, αλλά μία τέτοια κίνηση θεωρείται ακόμη από πολλούς ως πιθανόν πρόωρη και δύσκολο να συμφωνηθεί. Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι εξετάζονται έκτακτες επιλογές δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών, με τις οικονομίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης να αναμένεται να μπουν σε ύφεση φέτος.

Ο ΕΜΣ σχεδιάστηκε για να βοηθά τις χώρες που έχουν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές, αλλά το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει τώρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σχετικά χαμηλές. Θα μπορούσε, ωστόσο, να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, προσθέτοντας ότι είναι υπό συζήτηση το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να δεσμευτούν στην παροχή πρόσβασης σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ για τις χώρες της Ευρωζώνης που πιέζονται στις κεφαλαιαγορές λόγω του οικονομικού αντίκτυπου της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβενς Γκίγκολντ, που είναι επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για οικονομικά θέματα.

Ο ΕΜΣ έχει σήμερα τη δυνατότητα να χορηγήσει δάνεια ύψους 410 δισ. ευρώ, αλλά η πρόσβαση στους πόρους του συνδέεται με αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους, κάτι που δεν θα επέτρεπε τη χρήση του στη σημερινή κρίση. Για τον λόγο αυτό, ευρωβουλευτές ζητούν μία κατ' εξαίρεση χρήση του ΕΜΣ, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκίγκολντ «δεν θα πρέπει να συνδέεται με οποιαδήποτε μέτρα λιτότητας». «Οι δυνατότητες που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσω μίας πιστωτικής γραμμής για τη χρηματοδότηση ενός κοινού επενδυτικού μέσου», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η σοσιαλιστική ομάδα, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο Μάρκους Φέμπερ, που είναι ο συντονιστής οικονομικών θεμάτων της κεντροδεξιάς ομάδας, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν επιφυλακτικός. «Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο διαχείρισης κρίσεων και αν αποδεσμεύσουμε τα κεφάλαιά του αυτό θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα για επικείμενη καταστροφή στις αγορές», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές του ΕΜΣ χρειάζονται την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων, περιλαμβανομένου του γερμανικού, το οποίο ήταν πολύ επιφυλακτικό στο παρελθόν στην αποδέσμευση τέτοιων κεφαλαίων. «Θα εκπλησσόμουν, αν βλέπαμε σύντομα ένα τέτοιο βήμα», είπε στο Reuters.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή. Η Κομισιόν πρότεινε την ανακατεύθυνση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 37 δισ. ευρώ σε τομείς που τα έχουν ανάγκη, την άδεια στα κράτη να έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και την παροχή εγγυήσεων ύψους έως 8 δισ. ευρώ για φθηνά δάνεια σε μικρότερες εταιρείες. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και την Ευρωβουλή.

Ευελιξία στην εφαρμογή των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι η μάχη κατά του κορονοϊού σε όλα τα επίπεδα θα είναι μακροχρόνια. Τον συντονισμό των μέτρων που θα ληφθούν από τα κράτη – μέλη της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οδυνηρές συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού θα επεξεργαστεί το Eurogroup, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Μ. Σεντένο, μη διστάζοντας μάλιστα να υποστηρίξει ότι «οι οικονομίες της περιοχής βρίσκονται σε καιρό πολέμου».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο δήλωσε ότι στόχος των μέτρων που θα ληφθούν είναι να θωρακιστούν όχι μόνο οι οικονομίες αλλά και τα συστήματα υγείας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σαφής ευελιξία σε ό,τι αφορά την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία έκτακτη και ακραία κατάσταση και χρειάζεται η λήψη μέτρων αντίστοιχης έντασης. Τα μέτρα θα έχουν στόχο τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων (κυρίως ΜμΕ) αλλά και οικογενειών, είπε ο Μ. Σεντένο, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της μάχης, δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε και θα είναι μία μακροχρόνια μάχη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καλβίνιο: «Έχασα την προεδρία γιατί κάποιος δεν τήρησε τον λόγο του»

Το Eurogroup, η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εξέλεξε χθες τον Πάσκαλ Ντόναχιου ως νέο επικεφαλής ύστερα από δύο γύρους ψηφοφορίας. Ο Ντόναχιου κέρδισε την Καλβίνιο για μία ψήφο.
centeno
ΔΙΕΘΝΗ

Σεντένο: Ύφεση 9% το 2020 δείχνουν οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη

Ακόμα και αν το 2012 υπάρξει ανάπτυξη, «θα συνεχίσουμε να είμαστε πίσω σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία», τόνισε ο Μ. Σεντένο, ξεκαθαρίζοντας ότι η απάντηση στην πανδημία παραμένει το κύριο μέλημα.
eurogroup
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα η εκλογή προέδρου στο Eurogroup, ποιοι είναι οι τρεις υποψήφιοι

Μεταξύ των 19 υπουργών, τρεις είναι υποψήφιοι: η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, που ανήκει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς, ο κεντροδεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου και ο φιλελεύθερος Λουξεμβουργιανός Πιέρ Γκραμένια.
ΔΙΕΘΝΗ

Μαδρίτη και Λισαβόνα στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ν. Καλβίνο για την προεδρία του Eurogroup

Η ισπανική κυβέρνηση «είναι ευγνώμων για την ανταπόκριση των άλλων χωρών» στην υποψηφιότητα της Καλβίνο, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.