Πάνω από 270.000 Γερμανοί υπέγραψαν μια ηλεκτρονική αίτηση ζητώντας την απαγόρευση των ιδιωτικών πυροτεχνημάτων σε εθνικό επίπεδο μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που σημαδεύτηκε από θανάτους και τραυματισμούς.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εορτασμών στη Γερμανία, όπου τα πυροτεχνήματα μπορούν να αγοραστούν για ιδιωτική χρήση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Σε αρκετές πόλεις, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχθηκαν πυροτεχνήματα - μια επαναλαμβανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια. Ένας αξιωματικός του Βερολίνου τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση.
Οι πολιτικοί συζητούν για την απαγόρευση ορισμένων πυροτεχνημάτων Μιλώντας στους πυροσβέστες την Παρασκευή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι σαφές ότι χρειάζονται νέοι κανονισμοί.
«Πρέπει να έχουμε σαφείς κανόνες για το ποια πυροτεχνήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να λάβουμε σκληρά μέτρα εναντίον όλων εκείνων που δεν συμμορφώνονται με το νόμο», δήλωσε ο Σολτς. «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Marco Buschmann, γενικός γραμματέας των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), δήλωσε ότι η απαγόρευση θα ήταν «ακατάλληλη» και θα λειτουργούσε ως «συλλογική τιμωρία». Ο δήμαρχος του Βερολίνου Kai Wegner δήλωσε την Πέμπτη ότι χρειάζονται νέοι κανόνες, αλλά μίλησε κατά της πλήρους απαγόρευσης.
Ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά, η αστυνομική ένωση GdP της Γερμανίας και ο Γερμανικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησαν την απαγόρευση των ιδιωτικών πυροτεχνημάτων σε εθνικό επίπεδο.
Η ένωση αστυνομικών που ξεκίνησε την ηλεκτρονική αίτηση υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της βίας κατά της αστυνομίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και για την αντικατάσταση των ιδιωτικών πυροτεχνημάτων με οργανωμένες εκδηλώσεις.
«Δεν υπάρχει πλέον τρόπος να παρακαμφθεί η απαγόρευση των πυροτεχνημάτων σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε η GdP.
«Αυτό που βιώσαμε την περασμένη παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι πέρα από τα όρια του τι είναι αποδεκτό», πρόσθεσε.