Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα τεθεί σε ισχύ αύριο Κυριακή (19.1.25) στις 08:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου (18.1.25) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στο Χ.
«Όπως συμφώνησαν οι ενδιαφερόμενες πλευρές και οι μεσολαβητές, η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας θα ξεκινήσει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 08:30 τοπική ώρα», έγραψε ο Μάζεντ αλ Ανσάρι στο Χ.
«Συνιστούμε στους κατοίκους να λάβουν προφυλάξεις, να επιδείξουν τη μέγιστη σύνεση και να αναμένουν τις εντολές επίσημων πηγών», πρόσθεσε.
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε αρχικά την Τετάρτη από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, στοχεύει να οδηγήσει «στον οριστικό τερματισμό του πολέμου», ο οποίος εδώ και περισσότερους από 15 μήνες έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελράχμαν αλ Θάνι.
Πάντως παρά την έγκριση της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.
Γιατροί στη Γάζα δήλωσαν ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε σήμερα το πρωί κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους που βρίσκονταν σε σκηνή στην περιοχή Μαουάσι, δυτικά της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θύλακα.
Με αυτούς ανέρχονται σε 119 οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την Τετάρτη, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία εκεχειρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα το πρωί τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αύριο Κυριακή, όταν θα απελευθερωθούν και οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι με αντάλλαγμα Παλαιστινίους κρατούμενους.
Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία σήμερα το πρωί, παρά την αντίθεση ακροδεξιών υπουργών. Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν διευκρίνισε την ακριβή ώρα.
Η Χαμάς έχει ήδη ανακοινώσει ότι εγκρίνει τους όρους της συμφωνίας και δεσμεύθηκε να τους σεβαστεί.