ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:53:09
Φώτο: Shutterstock

Βοήθεια 200 δισεκ. δολαρίων θα χρειαστούν οι αεροπορικές εταιρίες

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες θα έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστούν ενίσχυση 200 δισεκ. δολαρίων.

Οι αεροπορικές εταιρίες, που υφίστανται σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, χρειάζονται έκτακτη βοήθεια ύψους έως 200 δισεκ. δολαρίων (185 δισεκ. ευρώ), όπως εκτίμησε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να λάβει τη μορφή «μιας άμεσης οικονομικής βοήθειας» στις εταιρίες που μεταφέρουν επιβάτες και εμπορεύματα ώστε να αντισταθμίσει τα μειωμένα έσοδα και τη ρευστότητα, αλλά εξίσου και με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες ή με μειώσεις φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Iata.

Στις 5 Μαρτίου, η IATA εκτίμησε ότι ο ιός θα κοστίσει στις αερομεταφορές έως 113 δισεκ. δολάρια σε απώλεια εσόδων το 2020, αλλά οι συνθήκες επιδεινώθηκαν αφού οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα των ταξιδιωτών από την Ευρώπη, άλλες χώρες επέβαλαν περιορισμούς για την είσοδο στο έδαφός τους ενώ έκλεισε η περιοχή Σένγκεν για τους μη Ευρωπαίους πολίτες.

Η IATA, που εκπροσωπεί 290 εταιρίες που αντιστοιχούν στο 82% της παγκόσμιας κίνησης, ζητά ιδιαίτερα από τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να παράσχουν βοήθεια στις εταιρίες τους, των οποίων οι δυσκολίες απειλούν «εκατομμύρια θέσεις εργασίας», άμεσα και έμμεσα.

«Η κρίση που πλήττει τον κλάδο είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο εκτεταμένη από (τις επιθέσεις) της 11η Σεπτεμβρίου, την επιδημία του SARS (το 2002-2003) ή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ σε ανακοίνωση.

«Οι αεροπορικές εταιρίες μάχονται για την επιβίωσή τους. Πολλά δρομολόγια έχουν ανασταλεί στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και η ζήτηση έχει κάνει βουτιά έως 60% για τα υφιστάμενες συνδέσεις», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι αεροπορικές διακόπτουν πτήσεις προς Βενεζουέλα λόγω έντασης με ΗΠΑ

Έξι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς Βενεζουέλα, ύστερα από προειδοποίηση της FAA για αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή και ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Καραϊβική.
Boeing 777 Emirates
ΔΙΕΘΝΗ

Η Emirates αναδείχθηκε ξανά Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στα ULTRAs

Η Emirates αναδείχθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά ως «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στον Κόσμο» στα ULTRAs, λαμβάνοντας επίσης διακρίσεις για την Premium Economy Class και τη συνολική προσφορά στην παγκόσμια αεροπορία.
Επιβάτες σε αεροπλάνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες πτήσεις και αυξημένη ζήτηση από Αυστρία και Ελβετία για Ελλάδα το 2026

Αυστριακοί και Ελβετοί Tour Operators αυξάνουν πτήσεις και νέους προορισμούς προς Ελλάδα για το 2026, με ισχυρή ζήτηση και θετικές προοπτικές, όπως διαπιστώθηκε σε roadshows και ειδικές εκδηλώσεις.
Φόρτωση εμπορευματοκιβωτίου αεροπλάνου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις θα συνδέεται η Θεσσαλονίκη με Μολδαβία από Μάιο

Από τον Μάιο, η Θεσσαλονίκη θα συνδέεται αεροπορικώς με το Κισινάου της Μολδαβίας μέσω SkyUp Airlines με δύο πτήσεις εβδομαδιαίως. Το Κισινάου αναδεικνύεται ως προορισμός με πλούσια ιστορία, γαστρονομία, κρασί και πολιτισμό.
Αεροπλάνο Aegean Airlines
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Αύξηση 12% της κερδοφορίας στα 148 εκατ. το εννεάμηνο

Η AEGEAN έκλεισε το εννεάμηνο του 2025 με κύκλο εργασιών 1,43 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 4%, κέρδη ενισχυμένα κατά 12% στα 148 εκατ. ευρώ και 13,2 εκατ. επιβάτες, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αναπτυξιακή της πορεία.
Αεροσκάφος United Airlines
ΔΙΕΘΝΗ

United Airlines: Μειώνει τις πτήσεις της κατά 4% λόγω έλλειψης ελεγκτών

Η United Airlines θα μειώσει το 4% των πτήσεών της από Παρασκευή έως Κυριακή, καθώς το FAA ζήτησε περιορισμό της κίνησης σε 40 αεροδρόμια λόγω έλλειψης ελεγκτών. Η εταιρεία εκτελεί περίπου 4.500 πτήσεις ημερησίως.