ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Κολομβίας Μπογκοτά

Κυβερνητική κρίση στην Κολομβία, διάλυση του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου και κορυφαίων αξιωματούχων λόγω του διχασμού στην κυβέρνησή του μετά από μια ιδιαίτερα τεταμένη συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά την περασμένη εβδομάδα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του υπουργικού του συμβουλίου και κορυφαίων δημοσίων λειτουργών, με φόντο τον διχασμό στην κυβέρνησή του έπειτα από εξαιρετικά τεταμένη συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο, που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα.

«Ζήτησα την επίσημη παραίτηση των υπουργών και των διευθυντών διοικητικών υπηρεσιών. Θα γίνουν κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμόρφωση προς το πρόγραμμα που απαίτησε ο λαός», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω X.

Νωρίτερα  τρεις υπουργοί και δυο διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης που σημαδεύτηκε από ένταση.

Στη συνεδρίαση αυτή, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες και —γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο— αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο αρχηγός του κράτος Πέτρο, που ανέλαβε την εξουσία το 2022 αφού εξελέγη νωρίτερα την ίδια χρονιά υποσχόμενος φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, επέπληξε σε υψηλούς τόνους σχεδόν όλους και όλες τους και τις υπουργούς του για την απουσία προόδου στην εφαρμογή των κυβερνητικών στόχων.

Χθες βράδυ η υπουργός Εργασίας Γκλόρια Ραμίρες ανακοίνωσε μέσω X την «αμετάκλητη παραίτησή της», κρίνοντας ότι η «η πολιτική πρέπει να ασκείται χωρίς σεχταρισμούς και επαμφοτερισμούς».

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σουσάνα Μουχάμαντ, η οποία προέδρευσε στην COP16 στην Κάλι στα τέλη του 2024, είχε πράξει το ίδιο λίγο νωρίτερα. «Υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου στον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο», απόφαση που ήταν «δύσκολη», τόνισε σε συνέντευξή της στο ψηφιακό τηλεοπτικό δίκτυο Los Danieles.

Την Τετάρτη, ο Χόρχε Ρόχας, επικεφαλής της διοικητικής υπηρεσίας της προεδρίας της Δημοκρατίας (DAPRE), κι ο Χουάν Νταβίντ Κορέα, υπουργός Πολιτισμού, επίσης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη, όπως και η αντιπρόεδρος Φράντσα Μάρκες, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρουσία κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Αρμάντο Μπενεντέτι, ανθρώπου του προέδρου Πέτρο που όμως αντιμετωπίζει έρευνα για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του και σε βάρος του έχει υποβληθεί μήνυση για βία σεξιστικού χαρακτήρα.

«Ως φεμινίστρια και ως γυναίκα, δεν μπορώ να κάθομαι στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου του προοδευτικού σχεδίου μας μαζί με τον Αρμάντο Μπενεντέτι», διαμαρτυρήθηκε η υπουργός Μουχάμαντ, συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυά της.

Η κυρία Μουχάμαντ θεωρείτο από αρκετούς μέχρι χθες δυνητική δελφίνος του προέδρου Πέτρο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει τη θητεία του το 2026.

Ο κ. Μπενεντέτι συγκαταλέγεται στους στενότερους συνεργάτες του προέδρου, που υπήρξε στα νιάτα του μέλος ένοπλου ακροαριστερού κινήματος. Αντίθετα με τα περισσότερα άλλα στελέχη της υπό παραίτηση κυβέρνησης, ουδέποτε υπήρξε αγωνιστής της κολομβιανής αριστεράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Facebook και TikTok βοηθούν στη στρατολόγηση ανηλίκων σε ένοπλες ομάδες

Η HRW καταγγέλλει ότι Facebook και TikTok αποτυγχάνουν να σταματήσουν την προώθηση περιεχομένου από ένοπλες ομάδες στην Κολομβία για στρατολόγηση ανηλίκων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.500 παιδιά να στρατολογηθούν από το 2021.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισημερινός και ΗΠΑ: Στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα με Κολομβία

Ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού και των ΗΠΑ πραγματοποιούν εδώ και μήνες κοινές επιχειρήσεις κατά διακινητών ναρκωτικών στα βόρεια σύνορα με Κολομβία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Εσμεράλδας, Χουάν Χαραμίγιο.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός στην Κολομβία: Έκτακτη ανάγκη σε 15 νομούς, 319 νεκροί

Η Κολομβία κήρυξε 30ήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 15 νομούς μετά τον φονικό σεισμό της 10ης Αυγούστου. Ο απολογισμός φτάνει τους 319 νεκρούς, 4.500 τραυματίες και 260 αγνοούμενους. Η κυβέρνηση κινητοποιεί άμεση βοήθεια.
Χρυσωρυχείο στοά υπόγεια
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 13 νεκροί από κατολίσθηση σε παράνομο ορυχείο

Δεκατρείς νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός από κατάρρευση σε παράνομο χρυσωρυχείο στη νοτιοδυτική Κολομβία. Όπως ανέφερε αξιωματούχος, τα ατυχήματα σε τέτοιες παράνομες εξορύξεις είναι συχνά λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σακίρα υπόσχεται βοήθεια για τα σχολεία στο Τσοκό μετά τον σεισμό

Η Σακίρα θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση σχολείων στην Κολομβία, μετά τον φονικό σεισμό της 10ης Αυγούστου. Το ίδρυμά της, Pies Descalzos, στηρίζει εκπαιδευτικά έργα στο Τσοκό για πάνω από 20 χρόνια.
Κολομβία
ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος στην Κολομβία: Υπουργός χαλαρώνει σε παραλία μετά τον σεισμό

Ο υπ. Στεγαστικής Πολιτικής της Κολομβίας δέχτηκε σκληρή κριτική όταν φωτογραφήθηκε να χαλαρώνει σε παραλία, λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό που άφησε χιλιάδες άστεγους και σχεδόν 300 νεκρούς στη χώρα.