ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την αντοχή της ιταλικής οικονομίας και λόγω κορονοϊού

Ακόμη και πριν από την επέλαση της πανδημίας το Ταμείο εκτιμούσε ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,6% το 2020, με αυτήν την πρόβλεψη να θεωρείται πλέον ξεπερασμένη.

Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην ιταλική οικονομία, η επιδημία του κορονοϊού, όπως αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι, σαφώς, θα υπάρξει συρρίκνωσή της. 

Άλλωστε το ΔΝΤ εκτιμούσε και πριν από την επιδημία ότι η ιταλική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2020, με συρρίκνωση κατά 0,6% για το σύνολο του έτους, αλλά σαφώς η πορεία, πλέον, αναμένεται ότι θα είναι πολύ χειρότερη. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο «η αβεβαιότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και οι εκτιμήσεις σαφώς θα υποβαθμιστούν και μάλιστα δραματικά. Εάν η επιδημία συνεχιστεί με την ίδια ένταση, με παρατεταμένη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε εκτιμάται ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι πολύ πιο βαθειά». 

Επίσης εκτιμάται ότι η επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας θα επηρεάσει και τους εμπορικούς εταίρους της χώρας, ενώ οι οικονομολόγοι του Ταμείου δεν ρισκάρουν να κάνουν καμία πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά της μεγέθη και κυρίως για το «αγκάθι» του χρέους, αλλά απλά σημειώνουν ότι «ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα καταστεί πιο δυσχερής».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΔΝΤ εκφράζει την απόλυτη συμπαράστασή της στην ιταλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει, αυτή τη στιγμή, είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών που κινδυνεύουν και είναι ως εκ τούτου η Ρώμη ορθά έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων της σε όλα τα επίπεδα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astrazeneca-emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Δυσαρέσκεια για το μπλόκο της ΕΕ στα εμβόλια της AstraZeneca

Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ επιτρέπει στις εθνικές αρχές, σε διαβούλευση με την Κομισιόν, να εμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες εκτός Ένωσης αν θεωρείται πως κάποια φαρμακευτική δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.