ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
G20
Οι σημαίες των χωρών του G20. Πηγή: Shutterstock.

G20: Απειλή από τις μεταλλάξεις του ιού, «όχι» σε νέο κύκλο lockdown

Οι νέες και εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στον εμβολιασμό στις φτωχές χώρες μπορεί να απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Δεν πρέπει να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Σε μια νέα φάση περνά η «μάχη» της παγκόσμιας οικονομίας με την πανδημία, καθώς αναγνωρίζεται από τις κυβερνήσεις των 20 μεγαλύτερων οικονομιών ότι η αύξηση των νέων παραλλαγών του ιού και η κακή πρόσβαση σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Το G20 συμφώνησε, επίσης, ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος επιβολής περιορισμών στις δραστηριότητες.

Η συνάντηση της G20 στην ιταλική πόλη της Βενετίας ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών πρόσωπο με πρόσωπο από την έναρξη της πανδημίας. Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν την έγκριση νέων κανόνων που αποσκοπούν στο να σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τους ηγέτες της G20 να οριστικοποιήσουν έναν νέο παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15% στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, τον Οκτώβριο, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκτηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κυβερνήσεις, που βρίσκονται υπό την πίεση της κρίσης του COVID-19, όπως σημειώνει το Reuters.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, όμως, κεντρική θέση έχουν οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ότι οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί, σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχαν τις τελευταίες συνομιλίες τους, χάρη στην ανάπτυξη εμβολίων και στα πακέτα οικονομικής στήριξης. Όμως, αναγνωρίζουν ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη απέναντι σε παραλλαγές του ιού, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, που εξαπλώνεται γρήγορα.

«Η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις σε όλες τις χώρες και στο εσωτερικό των χωρών και παραμένει εκτεθειμένη σε καθοδικούς κινδύνους, ιδίως στην εξάπλωση νέων παραλλαγών του ιού COVID-19 και σε διαφορετικούς ρυθμούς εμβολιασμού», ανέφερε το G20.

Ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της G20 υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής για την καταπολέμηση του COVID-19, πάντως, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, οικοδεσπότης της συνάντησης, δήλωσε ότι υπάρχει επίσης συμφωνία για να αποφευχθεί η επιβολή νέων περιορισμών στους ανθρώπους.

«Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να αποφύγουμε να θεσπίσουμε ξανά οποιονδήποτε περιορισμό στην κυκλοφορία των πολιτών και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός, Ντανιέλε Φράνκο, η χώρα του οποίου κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G20 μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το ανακοινωθέν, ενώ τόνισε τη στήριξη για «δίκαιη παγκόσμια κατανομή» εμβολίων, δεν πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, παρέχοντας υποστήριξη μόνο σε μια πρωτοβουλία για χρηματοδότηση παραγωγής εμβολίων ύψους 50 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι διαφορές στα επίπεδα εμβολιασμού μεταξύ πλουσίων και φτωχών του κόσμου παραμένουν τεράστιες. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους, τόνισε ότι οι αποκλίσεις προκαλούν ηθική οργή και υπονομεύουν τις ευρύτερες προσπάθειες για άμβλυνση της εξάπλωσης του ιού. Σημειώνεται ότι, ενώ ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες έχουν πλέον δώσει σε πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών τους τουλάχιστον ένα εμβόλιο, το ποσοστό αυτό πέφτει πολύ κάτω από το 5% για πολλά αφρικανικά έθνη.

Ο Μπράντον Λοκ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη δημόσια υγεία ONE Campaign, κατήγγειλε την αδράνεια της G20, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση όπου όλοι βγαίνουν χαμένοι. Η αδράνεια, όπως είπε, «όχι μόνο θα κοστίσει ζωές σε φτωχότερες χώρες, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο νέων παραλλαγών που θα σπείρουν τον όλεθρο στις πλουσιότερες χώρες».

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η G20 θα επιστρέψει στο ζήτημα της χρηματοδότησης εμβολίων για τις φτωχές χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής της Ρώμης τον Οκτώβριο και ότι οι νέες παραλλαγές είναι ένας τομέας που πρέπει να εξεταστεί. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία ώστε όλοι στον πλανήτη να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Εάν δεν το κάνουμε, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 9 τρισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε μεγάλη αμερικανική θρησκευτική οργάνωση Jubilee USA Network.

ΔΝΤ: Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων

Με αφορμή τη συνάντηση του G20, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε ότι, ενώ η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και είναι σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων, καθώς στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ορισμένες αναδυόμενες αγορές η ανάπτυξη επιταχύνεται, χάρη στα μέτρα στήριξης και στους εμβολιασμούς, σε πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις φτωχότερες, η ανάκαμψη είναι ασθενής.

Καθώς εξαπλώνεται διεθνές μια παραλλαγή του ιού που είναι εξαιρετικά μεταδοτική, η πανδημία αποτελεί την κυριότερη πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, τονίζει η Γκεοργκίεβα και παροτρύνει τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση σε τρία σημαντικά πεδία:

  1. Την επιτάχυνση των εμβολιασμών με στόχο να καλυφθεί τουλάχιστον 40% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες ως το τέλος του 2021.
  2. Την εφαρμογή ισχυρής μακροοικονομικής πολιτικής με μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και χαλαρή νομισματική πολιτική. Η οικονομική πολιτική εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της ανάκαμψης, τονίζει το Ταμείο.
  3. Την αύξηση της υποστήριξης στις φτωχότερες χώρες. Ήδη το Ταμείο θα διανείμει Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα αξίας 650 δισ. δολ., για να ενισχύσει τα αποθεματικά κυρίως των ασθενέστερων οικονομιών. Παράλληλα, το G20 υποστήριξε τις προσπάθειες του ΔΝΤ να βοηθηθούν οι υπερχρεωμένες χώρες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία για δημοσιονομικές αλλαγές

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε πως οι τρεις χώρες έχουν δει την αναλογία χρέους με ΑΕΠ να αυξάνεται σημαντικά μετά την πανδημία. Ποια είναι τα προβλήματα για κάθε χώρα.
G20
ΔΙΕΘΝΗ

G20-Ινδονησία: Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των ΥΠΟΙΚ

Η υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G20 στη διάσκεψή τους στο Μπαλί, συμφώνησαν, για τη διατήρηση του πνεύματος συνεργασίας και πολυμέρειας στην προσέγγιση των διαφορετικών ζητημάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΔΝΤ και G20 για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προϊόντων

Μαζί με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας το θέμα της έλλειψης προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Βρετανία να να καλεί για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.