ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δέσμευση ΔΝΤ και G20 για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προϊόντων

Μαζί με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας το θέμα της έλλειψης προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Βρετανία να να καλεί για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι ηγέτες των βιομηχανικών χωρών, που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για τις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της G20 και των υπουργών Οικονομικών της G7, δεσμεύθηκαν χθες Τετάρτη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούν ελλείψεις προϊόντων, αυξάνοντας τον πληθωρισμό και καθυστερώντας την παγκόσμια ανάκαμψη. «Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν για να παρακολουθούν τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες», ανέφεραν σε ανακοίνωση μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

Τα προβλήματα εφοδιασμού, που προκλήθηκαν από την άνοδο της ζήτησης για μεταφορά προϊόντων με την μεταπανδημική ανάκαμψη και από την έλλειψη εργατών, πλήττουν πολλές χώρες και οδήγησαν το ΔΝΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, η απάντηση στο πρόβλημα είναι «η ανεξαρτησία», καθώς τώρα οι δυτικές βιομηχανίες εξαρτώνται πολύ από την Ασία.

Μαζί με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας το θέμα της έλλειψης προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου της G7 και της G20. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ κάλεσε τους ομολόγους του της G7, την προεδρία της οποίας έχει αυτή την περίοδο η Βρετανία, να αναλάβουν δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής. Την ώρα που η χώρα του πλήττεται ιδιαίτερα από τα προβλήματα εφοδιασμού και έλλειψης εργατών, τα οποία επιδεινώνονται και από το Brexit, ο Σουνάκ ζήτησε να υπάρξει καλύτερος «συντονισμός» ώστε οι εφοδιαστικές αλυσίδες να γίνουν πιο «ανθεκτικές».

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το 8,5% της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι μπλοκαρισμένη μέσα ή γύρω από τα λιμάνια, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον Ιανουάριο», σχολίασε ο Ντέιβιντ Μαλπάς, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα προβλήματα αυτά αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων αλλά και το κόστος αποστολής τους, αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα είναι πρόσκαιρες».

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι τόσο μεγάλα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το λιμάνι του Λος Άντζελες, όπου φτάνει το 40% των εμπορευματοκιβωτίων που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ, και το συνδικάτο Αμερικανών λιμενεργατών να δεχθούν να εργάζονται περισσότερο τις νύκτες και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των πλοίων που αναμένουν να ξεφορτώσουν, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις πολλών προϊόντων.

Πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η Walmart, η FedEx και η UPS, δεσμεύθηκαν επίσης να εργάζονται περισσότερο τις νύκτες προκειμένου να επιταχυνθεί η εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων τους. Τα μέτρα αυτά «θα αλλάξουν τα δεδομένα», σχολίασε ο Μπάιντεν, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πρέπει ποτέ να μην είναι σε θέση να παράγουν» τα προϊόντα που χρειάζονται λόγω ελλείψεων πρώτων υλών.

Άνοδος των τιμών

Η αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων «θα πάρει χρόνο», εκτίμησε και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ιγνάσιο Βίσκο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της G20, την προεδρία της οποίας έχει αυτή την περίοδο η Ιταλία. Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει πως τους επόμενους μήνες, το μπλοκάρισμα «θα μειωθεί και οι τιμές θα πέσουν».

Παραδέχθηκε όμως ότι υπήρξε συζήτηση στη G20 για το ενδεχόμενο να εδραιωθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό κάποιων προϊόντων. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πιο δομικοί παράγοντες», επεσήμανε ο Βίσκο. Ελλείψεις παρατηρούνται σε πολλά καταστήματα στις ΗΠΑ, από ποδήλατα ως μπάλες του τένις και κινητά τηλέφωνα. Τα αίτια του προβλήματος είναι πολλά. Η παραγωγή εξακολουθεί ακόμη να αντιμετωπίζει αναταράξεις λόγω της ανόδου των κρουσμάτων της covid-19 σε κάποιες περιοχές του κόσμου, κυρίως στην Ασία.

Επιπλέον πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους για πολλές θέσεις βασικές για την εφοδιαστική αλυσίδα, από αποθηκάριους ως οδηγούς φορτηγών. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί εξάλλου στις κυβερνήσεις ότι αυτά τα προβλήματα τροφοδοτούν τις αυξήσεις τιμών, κυρίως της ενέργειας.

Μπροστά στην άνοδο των τιμών που επηρεάζουν πολύ τα νοικοκυριά, το ΔΝΤ συνέστησε χθες Τετάρτη στις κυβερνήσεις να λάβουν στοχευμένα μέτρα για να βοηθήσουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά και να μην καταφύγουν στη γενικευμένη παροχή επιδομάτων, «τα οποία κοστίζουν πολύ και ωφελούν και τα πλούσια νοικοκυριά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
businessdaily-Argentina-Javier Milei
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από το 57% του πληθυσμού στην Αργεντινή βυθίστηκε στη φτώχεια

Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση και κατόπιν «θα αρχίσουμε να ανακάμπτουμε».
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επανεξετάζει τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024

Για το 2024, η Επιτροπή συνιστά να αρθούν τα εμπόδια στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να υποστηριχθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.  
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προτείνει το ΔΝΤ

Το Ταμείο σημειώνει ότι αρκετές χώρες επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και επιδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.