ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο

Βούτσιτς: Δεν έπρεπε να υπερψηφίσουμε τη διακήρυξη για την Ουκρανία

Σημειώνεται ότι η Σερβία αρνείται να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετανιωμένος για την θετική ψήφο της χώρας του στην διακήρυξη που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και με την οποία επιβεβαιώνεται η υποστήριξη στην Ουκρανία και ο σεβασμός στην εδαφική της ακεραιότητα. Η διακήρυξη, που συνέταξαν η Ουκρανία και ευρωπαίοι σύμμαχοί της με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, έναντι 18 κατά και 65 αποχών.

«Νομίζω ότι η Σερβία έκανε ένα λάθος υπερψηφίζοντας την διακήρυξη, ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες γι' αυτό, φταίω εγώ ο ίδιος», δήλωσε σε σερβικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ο Αλ. Βούτσιτς. Επισήμανε ότι η Σερβία θα έπρεπε να απέχει, όπως έπραξε κατά την ψηφοφορία για την διακήρυξη που πρότειναν οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Σερβία αρνείται να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η πολιτική της ηγεσία στις δημόσιες τοποθετήσεις της δηλώνει ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά αποφεύγει να καταδικάσει ανοιχτά την ρωσική εισβολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κάλεσμα προς τις χώρες για προστασία πολιτικών αεροσκαφών

Ο ΔΟΠΑ καλεί τα κράτη να ενισχύσουν την προστασία των πολιτικών αεροσκαφών από κινδύνους εμπόλεμων ζωνών, έπειτα από προειδοποίηση της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός εναέριος χώρος είναι επικίνδυνος και πρέπει να αποφεύγεται.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βούτσιτς κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι προσβάλει βαθύτατα τους Σέρβους

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε το δικαστήριο του ΟΗΕ για «απολίτιστη συμπεριφορά» επειδή δεν επέτρεψε στον Ράτκο Μλάντιτς να πεθάνει στη Σερβία, ενώ το Βελιγράδι περιμένει αν θα επιστραφεί η σορός του.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαπορίζια: Εκτός εξωτερικής ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός

Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια, υπό ρωσική κατοχή, αποκόπηκε από την τελευταία εξωτερική παροχή ρεύματος, με αποτέλεσμα να λειτουργούν γεννήτριες ντίζελ. Η βλάβη σχετίζεται με στρατιωτικές ενέργειες, ανέφερε ο ΔΟΑΕ.
ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Πάνω από 4 επιθέσεις ημερησίως σε υγειονομικούς σε πολέμους

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις σε υγειονομικές δομές και προσωπικό αυξάνονται παγκοσμίως με πάνω από 900 περιστατικά και τουλάχιστον 900 νεκρούς φέτος, κυρίως σε Ουκρανία, Γάζα, Λίβανο και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί κρατούμενοι καταγγέλλουν βασανιστήρια και σεξουαλική βία στη Ρωσία

Πρώην κρατούμενοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία για συστηματικά βασανιστήρια αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, με απομόνωση, ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις. Η Ρωσία αρνείται και κάνει λόγο για εκστρατεία παραπληροφόρησης.