ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:44:13
Φώτο: Shutterstock

«Παγώνουν» επ' αόριστον τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία οι ΗΠΑ

Για παύση και όχι διακοπή της βοήθειας κάνει λόγο ο Λευκός Οίκος, στον απόηχο της επεισοδιακής συνάντησης μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να υπάρξει παύση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, μερικά 24ωρα μετά τη λογομαχία του την Παρασκευή με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Κάνουμε παύση και θα επανεξετάσουμε τη βοήθειά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης» στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως επικεντρώνεται στην ειρήνη. Χρειαζόμαστε εταίρους που δεσμεύονται επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.

Η απόφαση αποκαλύπτεται έπειτα από συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο ν με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και συμβούλων του προέδρου Τραμπ.

Μερικές ώρες πριν, ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του αμερικανικού κράτους δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το ζήτημα, λέγοντας πως διεξάγονταν συζητήσεις.

«Δεν πρόκειται για οριστικό τέλος της βοήθειας (αλλά) για παύση», τόνισε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, που εκφράστηκε επίσης με προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει την οργή του έναντι του κ. Ζελένσκι μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, που εκτραχύνθηκε σε φραστική σύγκρουση. Συνέχισε και κλιμάκωσε χθες τις απειλές του κατά του ουκρανού προέδρου, που υποπτεύεται πως «δεν θέλει την ειρήνη» με τη Ρωσία. Έφθασε στο σημείο να πει πως «δεν θα ανεχτεί για πολύ ακόμη» τις θέσεις του ουκρανού προέδρου.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αριθμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρείχαν από την 24η Φεβρουαρίου 2022 ως την 20ή Ιανουαρίου 2025 «στρατιωτική βοήθεια (αξίας) 65,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 205 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα 205 αιχμαλώτους πολέμου, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι περισσότεροι Ουκρανοί αιχμάλωτοι ήταν σε αιχμαλωσία από το 2022 και ανάρτησε φωτογραφίες επιστροφής τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.