ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Πορτογαλία: Την Τρίτη πιθανόν η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο πρότεινε χθες ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται εδώ και ένα χρόνο διακινδυνεύοντας την ανατροπή του και πρόωρες εκλογές.

Το υπουργικό συμβούλιο της Πορτογαλίας αποφάσισε να προχωρήσει με την πρόταση εμπιστοσύνης στην κεντροδεξιά κυβέρνηση, στην οποία αντιτίθενται τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο πρότεινε χθες ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται εδώ και ένα χρόνο διακινδυνεύοντας την ανατροπή του και πρόωρες εκλογές --την τρίτη εδώ και λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Αν την απορρίψουν οι βουλευτές, η κυβέρνηση θα πέσει και θα αναλάβει υπηρεσιακό ρόλο εκκρεμούσης απόφασης του προέδρου Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για το αν θα διαλύσει τη βουλή και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο θεωρούν πιθανό πολλοί αναλυτές.

Στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης είναι μια συμβουλευτική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του πρωθυπουργού, η οποία έχει συνάψει συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες που η αντιπολίτευση λέει ότι έχουν ωφελήσει τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Μοντενέγκρο αρνείται ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή ζήτημα ηθικής τάξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Πορτογαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπεσε, δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός υπό παραίτηση Λουίς Μοντενέγκρου υπέστη καθαρή ήττα στην πορτογαλική εθνική αντιπροσωπεία, έπειτα από εβδομάδες καταγγελιών της αντιπολίτευσης για σύγκρουση συμφερόντων.
Χέρι σε κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Μπανγκλαντές: Δημοψήφισμα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μαζί με εκλογές

Οι πολίτες του Μπανγκλαντές θα αποφασίσουν τον Φεβρουάριο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Μουχάμαντ Γιούνους, με δημοψήφισμα ταυτόχρονο με τις βουλευτικές εκλογές.
Χέρι σε κάλπη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Ψηφίζουν οι πολίτες για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου

Οι Ιρακινοί ψηφίζουν για νέο κοινοβούλιο, σε εκλογές που δεν αναμένεται να φέρουν αλλαγές, παρακολουθούμενες στενά από Τεχεράνη και Ουάσινγκτον. Παρά τη σχετική σταθερότητα, το Ιράκ αντιμετωπίζει προβλήματα υποδομών και διαφθορά.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξήσεις έως 25% στα τιμολόγια ρεύματος, σφοδρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Οι πάροχοι ανακοίνωσαν αυξήσεις έως 25% στα τιμολόγια ρεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια και ζητά επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και έλεγχο τιμών.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι εξαγγελίες για φθηνότερα προϊόντα δεν ανακουφίζουν τα νοικοκυριά

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής μείωσης τιμών κατά 8% σε 2.000 προϊόντα, τονίζοντας ότι τα βασικά αγαθά παραμένουν ακριβά και η ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά.