ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: pixabay

«Καίνε» τους εφοπλιστές τα εναλλακτικά καύσιμα: Τι ζητούν από την Ευρώπη

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες τονίζουν ότι η ναυτιλία χρειάζεται να ενταχθεί πλήρως στο σύνολο των πρωτοβουλιών του CID, για επαρκή χρηματοδότηση στο πεδίο των εναλλακτικών καυσίμων και υποδομών.

Για πρώτη φορά η ναυτιλία συμπεριλαμβάνεται στο φιλόδοξο σχέδιο της ΕΕ για το κλίμα με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, ωστόσο εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν συγκεκριμένες αποφάσεις και κυρίως στο ζήτημα των εναλλακτικών καυσίμων.

H επιτυχία της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, εξαρτάται από την παγκόσμια σύμπλευση, τις επενδύσεις και τη διαθεσιμότητα των εναλλακτικών καυσίμων, τονίζει σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με αφορμή την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει και τη ναυτιλία στην Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία (Clean Industrial Deal - CID), που παρουσιάστηκε στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, ωστόσο κάλεσαν τη ΕΕ να προωθήσει παγκόσμιες λύσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ αποφεύγοντας περιφερειακά μέτρα που θα διαταράξουν την ανταγωνιστικότητα.

Επεσήμαναν εξάλλου ότι η ναυτιλία χρειάζεται να ενταχθεί πλήρως στο σύνολο των πρωτοβουλιών του CID, για επαρκή χρηματοδότηση στο πεδίο των εναλλακτικών καυσίμων και υποδομών, τονίζοντας ότι η ασφάλεια του κανονιστικού πλαισίου και τα οικονομικά κίνητρα είναι ζωτικής σημασίας για τη γεφύρωση του χάσματος κόστους μεταξύ συμβατικών και εναλλακτικών καυσίμων.

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού εξακολουθούν να αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους για το ακανθώδες ζήτημα των οικονομικών μέτρων για την επιβολή τιμής στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Είναι ένα θέμα που αναμένεται να εξεταστεί από τις χώρες μέλη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ τον Απρίλιο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και συνδέεται άμεσα με τη διαθεσιμότητα μελλοντικών καυσίμων.

Το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο, με περισσότερα από 50 κράτη που εκπροσωπούν περίπου τα 2/3 της παγκόσμιας χωρητικότητας, έχει ήδη καταθέσει κοινή πρόταση, που μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα της επιδιωκόμενης οικουμενικής συμφωνίας στις προσεχείς κρίσιμες διαπραγματεύσεις στον ΙΜΟ.

Η FuelsEurope, η ένωση που εκπροσωπεί 40 εταιρείες διύλισης εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δραστηριοποιούνται στην εξερεύνηση και παραγωγή, διανομή και εμπορία εναλλακτικών καυσίμων, ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκλειδώσουν τις επενδύσεις στην παραγωγή καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων, καθώς -σύμφωνα με την έκθεση Ντράγκι- μόνο για την ευρωπαϊκή ναυτιλία απαιτούνται ετήσιες επενδύσεις ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ έως το 2050.

Στο 24 σελίδων σχέδιο «καθαρή βιομηχανική συμφωνία» που παρουσιάστηκε από την Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα και χαιρέτισε η ναυτιλιακή βιομηχανία, στοχεύει σε δύο βασικούς τομείς: τις καθαρές τεχνολογίες και τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας.

Περιλαμβάνει χρηματοδοτικές δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια Τράπεζα Βιομηχανικής Αποκλιμάκωσης, με κεφάλαια που προφανώς συγκεντρώνονται από διάφορα μέρη.

Προτείνει τη διάθεση 100 δισ. ευρώ (105 δισ. δολαρίων) για τον μετασχηματισμό βασικών τομέων, ιδίως εκείνων που είναι πιο ενεργοβόροι, και να προωθήσει καθαρές τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης

Στο 24 σελίδων κείμενο του CID γίνεται μόνο μία αναφορά στη ναυτιλιακή βιομηχανία, περιγράφοντάς την μαζί με την αεροπορία, ως έναν τομέα που είναι δύσκολο να απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές και που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα καύσιμα υδρογόνου που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν τέλη στις εισαγωγές που φτάνουν με πλοία κινεζικής κατασκευής και να προσφέρουν φορολογικές πιστώσεις για να αναζωογονήσουν την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και να μειώσουν τον έλεγχο της Κίνας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Όπως προκύπτει από έγγραφο του Λευκού Οίκου που παρουσιάζει το Reuters ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συντάσσει εκτελεστικό διάταγμα που θα δημιουργήσει επίσης ένα καταπιστευματικό ταμείο για τη θαλάσσια ασφάλεια ως ειδική πηγή χρηματοδότησης και θα δημιουργήσει κίνητρα για τη ναυπήγηση πλοίων μέσω της χρήσης φορολογικών πιστώσεων, επιχορηγήσεων και δανείων, σύμφωνα με το σχέδιο ενημερωτικού δελτίου του σχεδίου 18 σημείων,

Στο συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπεται η επιβολή τελών στα κινεζικής κατασκευής πλοία και γερανούς που εισέρχονται στα λιμάνια των ΗΠΑ, η δημιουργία ειδικού γραφείου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την εποπτεία της ενίσχυσης του ναυτιλιακού τομέα, η αύξηση των μισθών των εργαζομένων στα πυρηνικά ναυπηγεία και η βελτίωση των διαδικασιών προμηθειών στο Ναυτικό.

Τα βήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν την εγχώρια παραγωγή πλοίων και να μειώσουν την εξάρτηση από ξένα ναυπηγεία.

Επί του παρόντος, τα αμερικανικά ναυπηγεία παράγουν λιγότερο από ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο ετησίως, εστιάζοντας κυρίως σε στρατιωτικές συμβάσεις.

Αντίθετα, τα κινεζικά ναυπηγεία παραδίδουν εκατοντάδες εμπορικά πλοία κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 74% των νέων παραγγελιών πλοίων.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει τονίσει επίσης το διεθνές ενδιαφέρον για τα ενεργειακά έργα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου στην Αλάσκα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμοκήπιο καλλιέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «Σχέδια Βελτίωσης» για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα σύντομα

Η προδημοσίευση για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης αναμένεται έως το τέλος του έτους, με υλοποίηση το πρώτο εξάμηνο 2026, ώστε οι νέοι αγρότες να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεών τους.
Ομαδική καινοτομία εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαβούλευση έως 15/12 η δράση «Παράγουμε Εδώ» του ΕΣΠΑ 2021-2027

Προδημοσιεύτηκε η δράση «Παράγουμε Εδώ» με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027, για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, εξαγωγών και ανταγωνιστικότητας ΜμΕ, σε τομείς με ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης.
Έκθεση EUROPORT 2025
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δυναμική παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας στη διεθνή έκθεση EUROPORT 2025

Η Enterprise Greece συντόνισε την παρουσία 16 ελληνικών εταιρειών στην EUROPORT 2025, αναδεικνύοντας την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ηγετική θέση της ελληνικής ναυτιλίας στη διεθνή αγορά.
Βασίλης Κικίλιας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου σε ναυτιλία και ενέργεια

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Βασίλη Κικίλια με τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου Karim Badawi στο Κάιρο, με επίκεντρο τη συνεργασία Ελλάδας–Αιγύπτου σε ναυτιλία και ενεργειακά έργα.
Ζευγάρι σε αγορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο νέα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου σε Λουτράκι και Νίκαια με ΕΣΠΑ 2,3 εκατ.

Με απόφαση του Νίκου Παπαθανάση εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου Λουτρακίου και Νίκαιας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 2,34 εκατ.€, για ενίσχυση της τοπικής αγοράς.