ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Christodoulides, Xristodoulidis, Cyprus, Kypros
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σήμερα και αύριο στη Γενεύη η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό

Στο περιθώριο της άτυπης διευρυμένης Συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ξεκινά σήμερα στη Γενεύη η άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό σε διευρυμένο σχήμα που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις άτυπες συζητήσεις συμμετέχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για Ευρωπαϊκά Θέματα Στίβεν Ντόιτι.

Σήμερα, Δευτέρα 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας για τους Επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Αύριο, Τρίτη 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Συνάντησης.

Στο περιθώριο της άτυπης διευρυμένης Συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τζούλια Μπερτετζόλο Επικεφαλής της Μονάδας Στήριξης για Επίλυση του Κυπριακού θα βρίσκεται στη Γενεύη για την άτυπη συνάντηση, εκπροσωπώντας την ΕΕ.

Στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7μμ συμμετέχουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών συν ακόμη ένα μέλος από την κάθε αντιπροσωπεία.

Στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Στόχος της συνάντησης στη Γενεύη είναι η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αν και οι αφετηρίες των δύο πλευρών παραμένουν αντίθετες. Αθήνα και Λευκωσία ξεκαθαρίζουν ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από το πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Από την άλλη, η 'Αγκυρα και η Τουρκοκύπριοι επιμένουν ότι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αποτελεί η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.

Η Ελλάδα έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει εξαντλήσει όλους τους διπλωματικούς διαύλους, έτσι ώστε το Κυπριακό να καταστεί μείζον θέμα στην Ατζέντα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η Κύπρος δεν μπορεί πια να είναι διαιρεμένη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η διαίρεση δεν μπορεί ποτέ να είναι η λύση. Η σύνθεση είναι μόνο η λύση, για μια ενωμένη Ευρώπη, για έναν ειρηνικό κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να είναι ενεργώς παρούσα στην επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή την οποία προσεγγίζουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Χαρακτήρισε την συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο πολύ παραγωγική και πρόσθεσε ότι θα γίνει και νέα συνεδρίασή του απόψε μετά την ολοκλήρωση του δείπνου.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενόψει του αποψινού δείπνου, αλλά και των αυριανών συναντήσεων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Gerapetritis-Fidan-Hakan
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν: Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία».
blinken
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ για τις εξαγγελίες Ερντογάν στα Βαρώσια

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Αν. Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: «Ναι μεν, αλλά» για τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να καθορίσει τα χωρικά της ύδατα, αλλά αν υπάρξει αντίθεση με συμφέροντα γειτονικού κράτους πρέπει να λυθούν οι διαφορές με διάλογο, δηλώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ.