ΓΔ: 2096 -0.18% Τζίρος: 34.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:29:37
Σφύρα δικαστηρίου
Η σφύρα και η ζυγαριά συμβολίζουν τη δικαιοσύνη στο Άρειο Πάγο.

Μακροχρόνιες ποινές σε 37 ηγέτες από δικαστήριο Τυνησίας, διαμαρτυρίες Σαγιέντ

Εφετείο στην Τυνησία καταδίκασε 37 αντιπολιτευόμενους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους σε κάθειρξη 5-45 ετών για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας. Ο πρόεδρος απέρριψε ευρωπαϊκές πιέσεις για απελευθέρωση κρατουμένων.

Σε σημαντικές ποινές κάθειρξης, από πέντε έως 45 έτη, καταδικάστηκαν 37 ηγέτες της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες και προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης στην Τυνησία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας, ενώ πολλοί από αυτούς κρατούνται από το 2023.

Στη δίκη, η οποία έχει χαρακτηριστεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις ως «πολιτικά υποκινούμενη», μεταξύ των καταδικασθέντων περιλαμβάνονται ο επικεφαλής του συνασπισμού FSN Τζαουχάρ Μπεν Μπαρέκ, οι αρχηγοί κομμάτων Ίσαμ Σεμπί και Γαζί Σαουασί, και ο επιχειρηματίας Καμέλ Λτάγεφ. Οι κατηγορίες αφορούν επίσης συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαγιέντ, αντέδρασε έντονα στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ζητεί την απελευθέρωση προσώπων που κρατούνται για την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Σε επίσημη ανακοίνωση, ο Σαγιέντ έκανε λόγο για «κατάφωρη ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Ο Τυνήσιος πρόεδρος κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να διαμαρτυρηθεί προς τους Ευρωπαίους, υποστηρίζοντας ότι «μπορούν να πάρουν μαθήματα από εμάς στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών». Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρεσβευτή της ΕΕ στην Τύνιδα, Τζουζέπε Περόνε, για «μη σεβασμό στους κανόνες της διπλωματικής εργασίας».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, ζήτησε την απελευθέρωση όλων όσων κρατούνται για την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κρατουμένων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δικηγόρο και χρονογράφο Σόνια Νταχμάνι, για την οποία ζητήθηκε «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση.

Η Νταχμάνι αποφυλακίσθηκε υπό όρους έπειτα από 18 μήνες κράτησης, ωστόσο εξακολουθεί να διώκεται βάσει διατάγματος περί ψευδών ειδήσεων, το οποίο έχει επικριθεί από οργανώσεις δικαιωμάτων. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος.

Οι 37 καταδικασθέντες είχαν χαρακτηριστεί «τρομοκράτες» από τον πρόεδρο Σαγιέντ κατά τη σύλληψή τους, την άνοιξη του 2023, κυρίως λόγω συναντήσεων με διπλωμάτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις τυνησιακές αρχές να προστατεύσουν τις ελευθερίες και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Μετά το πραξικόπημα του προέδρου Σαγιέντ το 2021, οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων στη χώρα, που είχε πρωτοστατήσει στην Αραβική Άνοιξη του 2011. Δεκάδες αντιπολιτευόμενοι, δικηγόροι και δημοσιογράφοι παραμένουν στη φυλακή με κατηγορίες για συνωμοσία.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν την κλιμάκωση αυθαίρετων συλλήψεων και διώξεων με πολιτικά κίνητρα, καλώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Μεταρρυθμίσεις σε ΕΡΤ και ΜΜΕ για διαφάνεια και θεσμική θωράκιση

Ο Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε τις αλλαγές για την ΕΡΤ και τα ΜΜΕ, τονίζοντας διαφάνεια, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, ενώ απέρριψε ισχυρισμούς περί συγκάλυψης.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα αξιόπιστη, ανησυχία για τη Γαλλία το 2025

Τα γαλλικά ΜΜΕ σχολιάζουν την πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού δανείου 1,1 δισ. ευρώ στη Γαλλία, θεωρώντας το ένδειξη ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας και αντιστρέφοντας το μύθο του Αισώπου, καθώς Ελλάδα αποπληρώνει ταχύτερα τα χρέη της.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κιρμικίρογλου: Η Ευρώπη να διασφαλίσει και τη δημιουργική της κυριαρχία

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ο Δ. Κιρμικίρογλου τόνισε τη σημασία του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού περιεχομένου και παρουσίασε τρεις στρατηγικές προτεραιότητες για τη διαφύλαξή του στο ψηφιακό περιβάλλον.
MME, media, tileorasi, tv
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο τοπίο στην ενημέρωση στην Ευρώπη: Πώς προστατεύεται η δημοσιογραφία

Τέθηκαν σε ισχύ οι νόμοι της Ε.Ε. για την ελευθερία της ενημέρωσης και την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές. Νέοι κανόνες για την προστασία των δημοσιογράφων και τη διαφάνεια στα media.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες επιλέγουν την τηλεόραση για την ενημέρωσή τους

Ακολουθούν με το 57% οι ηλεκτρονικές δημοσιογραφικές και ειδησεογραφικές πλατφόρμες, με το 24% το ραδιόφωνο, με το 55% οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με το 14% τα έντυπα μέσα.