Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, ήρθε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό που φέρεται να καταγράφει συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ. Το ηχητικό δημοσιεύθηκε από το ερευνητικό μέσο Visquare.org, με έδρα τη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με το Visquare, το ηχητικό προέρχεται από τηλεφωνική συνδιάλεξη που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2024. Το Ρόιτερς ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του υλικού, ενώ ο Σιγιάρτο, σε βίντεο στο Facebook, χαρακτήρισε την υποκλοπή των τηλεφωνικών του συνομιλιών ως «τεράστιο σκάνδαλο».
Η διαρροή ακολουθεί την εντολή του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για έρευνα σχετικά με πιθανές τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Σιγιάρτο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τον πολιτικό αντίκτυπο των αποκαλύψεων για τους δεσμούς της Ουγγαρίας με τη Ρωσία, σε μια περίοδο έντονου προεκλογικού αγώνα.
Το περιστατικό εντείνει τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες ότι η Ουγγαρία ενδέχεται να εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα εντός της ΕΕ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας. Ο Όρμπαν επιμένει πως στόχος του είναι να κρατήσει τη χώρα εκτός πολέμου, προστατεύοντας τα εθνικά της συμφέροντα.
Το περιεχόμενο του ηχητικού και οι αντιδράσεις
Σύμφωνα με το Visquare, ο Λαβρόφ φέρεται να υπενθύμισε στον Σιγιάρτο υπόσχεση να αφαιρεθεί η αδελφή Ρώσου επιχειρηματία από τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ. Ο Σιγιάρτο φέρεται να απάντησε ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα υποβάλουν σχετική πρόταση την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να τη βγάλουμε».
Το μέσο αναφέρει επίσης ύπαρξη δεύτερης συνομιλίας, χωρίς δημοσιοποίηση ηχητικού, στην οποία ο Σιγιάρτο φέρεται να συζήτησε με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν για την άρση κυρώσεων που στοχεύουν τον ρωσικό σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων. Εκπρόσωπος του Visquare δήλωσε ότι η αυθεντικότητα του υλικού επιβεβαιώθηκε με τη βοήθεια ειδικών και πηγών σε περισσότερες από μία χώρες.
Παράλληλα, ο Σιγιάρτο δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ και επανέλαβε τις καταγγελίες του για παρακολούθηση από ξένες υπηρεσίες. «Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο... ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες υπέκλεπταν συνεχώς τις τηλεφωνικές κλήσεις μου», τόνισε στο Facebook.
Αντιδράσεις από Σλοβακία και διεθνή ΜΜΕ
Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής. Το σλοβακικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, ενώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο υπογράμμισε ότι η αφαίρεση προσώπου από τον κατάλογο κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο Όρμπαν, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 16 ετών. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Tisza προηγείται στις περισσότερες ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις.
Ο Σιγιάρτο έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ενώ τον Μάρτιο συναντήθηκε με τον Πούτιν για ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού. Δημοσίευμα της Washington Post είχε αναφέρει ότι ο Σιγιάρτο πραγματοποιούσε τακτικές επικοινωνίες με τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της ΕΕ, κάτι που ο ίδιος αρχικά διέψευσε, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι διαβουλεύεται με τρίτες χώρες, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική «απολύτως φυσιολογική».