ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο

Δεν έκανε δεκτή ο Πούτιν την πλήρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ, ο Πούτιν δέχτηκε μόνο να σταματήσουν οι επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας και δεν έκανε δεκτή την αμερικανική πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Να σταματήσει τις επιθέσεις στις υποδομές της Ουκρανίας για 30 ημέρες δέχτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στη σημερινή συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν έκανε δεκτή την αμερικανική πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν σε «κατάπαυση του πυρός στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών» και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για «κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, πλήρη κατάπαυση του πυρός και μόνιμη ειρήνη», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι συνομιλίες θα αρχίσουν «αμέσως» στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική κλήση ανέφερε ότι ο Πούτιν επέβαλε αρκετούς όρους για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των όπλων και της υποστήριξης πληροφοριών για την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να σταματήσει να κινητοποιεί νέους νεοσύλλεκτους, ανέφερε.

«Η βασική προϋπόθεση για την πρόληψη της κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την προσπάθεια επίλυσής της με πολιτικά και διπλωματικά μέσα θα πρέπει να είναι η πλήρης παύση της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών στο Κίεβο», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές απαιτήσεις φέρνουν τον Τραμπ μπροστά σε δύσκολες επιλογές, καθώς είχε ζητήσει την άμεση παύση των μαχών για 30 ημέρες, ώστε να συζητηθούν οι όροι μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας ειρήνης. Πριν από το τηλεφώνημα, ο Τραμπ έγραψε στο Truth Social ότι «πολλά στοιχεία μιας Τελικής Συμφωνίας έχουν συμφωνηθεί, αλλά πολλά παραμένουν».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ μίλησε με τον Τραμπ πριν από τη συνομιλία του ηγέτη των ΗΠΑ με τον Πούτιν. Ο Στάρμερ είπε στον Τραμπ ότι η Ουκρανία πρέπει να τεθεί στην «ισχυρότερη δυνατή θέση» προκειμένου να εξασφαλίσει μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένη διμερή σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχει τεράστια ανοδική πορεία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του. «Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα όταν έχει επιτευχθεί ειρήνη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.
Κιρίλ Ντμίτριεφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για Ουκρανία και ενέργεια μετά τον πόλεμο

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τη μελλοντική ενεργειακή συνεργασία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη σαμποτάρει τα ειρηνευτικά σχέδια στην Ουκρανία, λέει ο Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μπλοκάρει τα ειρηνευτικά σχέδια για Ουκρανία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ κρατούν διαφορετική στάση. Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία «ανεξαρτήτως συνθηκών».