ΓΔ: 1831.99 -0.21% Τζίρος: 84.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:46:34
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Απολύτως απαράδεκτη η προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Το Βερολίνο καταδίκασε ως «απολύτως απαράδεκτη» την προφυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάνοντας λόγο για «άσχημο σημάδι» και «σοβαρή οπισθοδρόμηση» για την δημοκρατία στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τρέχουσες εξελίξεις στην Τουρκία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ και κάλεσε την Άγκυρα να «ξεκαθαρίσει άμεσα και με μεγάλη διαφάνεια» την υπόθεση. Ο κ. Χέμπεστραϊτ ανέφερε ακόμη ότι «τα προηγούμενα χρόνια κατέστη εφικτή η εμπέδωση καλών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν άσχημο σημάδι για την δημοκρατία, αλλά και για την περαιτέρω εξέλιξη αυτής της σχέσης».

Νωρίτερα η πολιτικός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Σεράπ Γκιουλέρ δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες μετά την σύλληψη του κ. Ιμάμογλου και συνέστησε στην μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική «με το προτεταμένο δάχτυλο» και να προτιμήσει εμπιστευτικές συνομιλίες με την Άγκυρα. «Η Τουρκία είναι από τις χώρες οι οποίες όταν επιπλήττονται δημόσια δεν είναι διατεθειμένες να αλλάξουν τίποτα», δήλωσε ο κυρία Γκιουλέρ και έκανε λόγο για «λάθος» της απερχόμενης κυβέρνησης, κάτι το οποίο απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Κρίστιαν Βάγκνερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικαιροποιηθεί η ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, ειδικά μετά τις συλλήψεις δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν τις διαδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το «διπλό παιχνίδι» της Γερμανίας με την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας

Το Der Spiegel δημοσιοποίησε αποσπάσματα από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, από τα οποία προκύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες για την πολιτική της κυβέρνησης Κολ έναντι της Τουρκίας στα πρώτα χρόνια των ετών του 1990.
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας εντός εξαμήνου ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

«Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία του να οργανωθεί μια σύνοδος Τουρκίας-ΕΕ πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας» ανέφερε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο Ερντογάν με τη Μέρκελ.
ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό ζητά ο Ερντογάν

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις για τα Πρωτόκολλα του Βερολίνου: Γιατί η Τουρκία «τορπίλισε» τη συμφωνία

Τι αποκαλύπτεται για τις προσπάθειες της Γερμανίας να υπάρξει έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους προηγούμενους μήνες. Πώς «ναυάγησε» τις κινήσεις της Μέρκελ η Άγκυρα.