ΓΔ: 2006.93 -0.86% Τζίρος: 260.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:26
Μέτε Φρεντέρικσεν Δανία
Η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Τριήμερη επίσκεψη της Μέτε Φρεντέρικσεν στη Γροιλανδία τον Απρίλιο

Η πρωθυπουργός της Δανίας θα επισκεφτεί το νησί, από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή (2-4 Απριλίου), για «να ενισχύσει την ενότητα» με αυτό, απέναντι στις βλέψεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Η Μέτε Φρεντέρικσεν θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Γροιλανδία, από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή (2-4 Απριλίου), με στόχο «να ενισχύσει την ενότητα» με το νησί της Αρκτικής, απέναντι στις βλέψεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται αφού η Γροιλανδία απέκτησε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού και μία ημέρα αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς επιτέθηκε στην Κοπεγχάγη κατηγορώντας την για «αδράνεια» σε αυτό το αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

«Χαίρομαι που θα συνεχίσω τη στενή συνεργασία εμπιστοσύνης μεταξύ Γροιλανδίας και Δανίας, με τον Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν», τον νέο πρωθυπουργό του νησιού, ανέφερε η Φρεντέρικσεν στην ανακοίνωσή της. «Η Γροιλανδία μόλις ολοκλήρωσε μια καλή, δημοκρατική διαδικασία και σχημάτισε διευρυμένη κυβέρνηση. Είναι σημαντικό για εμένα να μεταβώ επί τόπου το συντομότερο δυνατόν και να χαιρετίσω τη μελλοντική» κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Τα τέσσερα από τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. «Είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε στην άκρη τις διαφωνίες και τις διαφορές μας (…) επειδή μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή πίεση που δεχόμαστε από το εξωτερικό», είπε την Παρασκευή ο Νίλσεν.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της Γροιλανδίας τάσσονται όλα υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού, αλλά διαφωνούν για το πώς και πότε θα γίνει αυτό. Οι αμερικανικές πιέσεις τα έπεισαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Μόνο το κόμμα Naleraq, που τάσσεται υπέρ της ταχείας ανεξαρτητοποίησης της Γροιλανδίας, θα είναι στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το 85% των Γροιλανδών αποκλείει την πιθανότητα ένωσης του νησιού με τις ΗΠΑ.

Ο Βανς απέκλεισε χθες τη χρήση βίας για την ενσωμάτωση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να υπογράψει μια συμφωνία με τους Γροιλανδούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Ξεκινούν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Δανία ξεκινούν αύριο, με τη Μέτε Φρεντέρικσεν να συναντά κόμματα αριστεράς, κέντρου και δεξιάς μετά από σχετική εντολή του βασιλιά για διερευνητικές συναντήσεις.
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Αναζήτηση νέας κυβέρνησης μετά το κατακερματισμένο εκλογικό τοπίο

Μετά τις εκλογές στη Δανία, οι Σοσιαλδημοκράτες της Φρέντερικσεν βγήκαν πρώτοι αλλά χωρίς πλειοψηφία. Το κλειδί των διαπραγματεύσεων κρατούν οι κεντρώοι Μετριοπαθείς, που αναμένεται να παίξουν ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Προετοιμασία κυβέρνησης για ενδεχόμενη εισβολή ΗΠΑ στη Γροιλανδία

Τον Ιανουάριο, εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ για τη Γροιλανδία, η Δανία κινητοποιήθηκε με συμμάχους της για να απαντήσει ενδεχόμενη αμερικανική εισβολή, σύμφωνα με απόρρητη διαταγή και πηγές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης DR.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Εκλογές στις 24 Μαρτίου εν μέσω κρίσης στη Γροιλανδία

Η Δανία θα διεξαγάγει εκλογές στις 24 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Φρεντέρικσεν, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να ενισχύεται μετά τη σθεναρή στάση της έναντι των πιέσεων των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι απαγορεύει πρόσβαση σε Αμερικανό πρέσβη μετά από ένταση με ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι δεν παρέστη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί μετά τις αντιδράσεις για τα σχόλια Τραμπ. Το ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη και περιόρισε την πρόσβασή του σε κυβερνητικά στελέχη.