ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σεισμογράφος γραφήματος
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε τα νησιά της Τόνγκα

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πάντως ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσε νωρίτερα. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του χωριού Πανγκάι.

Σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα τα νησιά της Τόνγκα, ανέφερε το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε βάθος 10 χιλιομέτρων και 76 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Πανγκάι, όπου ζουν περίπου 1.700 άνθρωποι, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο επικαλείται τα διεθνή πρακτορεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Η Τόνγκα είναι μια χώρα στην Πολυνησία που αποτελείται από 171 νησιά με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 100.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο κύριο νησί Τονγκαπάτο. Βρίσκεται σε απόσταση 3.500 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πάντως ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσε νωρίτερα. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του χωριού Πανγκάι.

«Βασιζόμενοι σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, αποκλείουμε την πιθανότητα τσουνάμι λόγω αυτής της δόνησης», ανακοίνωσε το αμερικανικό Σύστημα Προειδοποίησης που αρχικά θεωρούσε πιθανόν τον σχηματισμό επικίνδυνων κυμάτων ύψους 30 εκατοστών έως και ενός μέτρου σε ακτίνα έως και 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών των νησιών Τόνγκα προειδοποίησε πάντως τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τις παραλίες και όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο να κινηθούν προς το εσωτερικό.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα Τόνγκα, ένα αρχιπέλαγος με περίπου 100.000 κατοίκους που βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Η άνιση εκπροσώπηση φύλων πλήττει τη δίκαιη περιβαλλοντική διακυβέρνηση

Έρευνα του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ως σημεία επαφής στις τρεις συμβάσεις του Ρίο, με το 60% των θέσεων να καταλαμβάνεται από άνδρες και το 40% από γυναίκες σε 194 χώρες.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε το νομοθετικό πακέτο Τσιόδρα για τα χημικά ως ευρωπαϊκή νομοθεσία

Η Ρομπέρτα Μέτσολα και η Μαρί Μπιέρε υπέγραψαν τα τρία νομοθετήματα για τα χημικά, τα οποία εισηγήθηκε ο Δ. Τσιόδρας. Το πακέτο ενισχύει την ασφάλεια, τις αρμοδιότητες του ECHA και τη συνεργασία οργανισμών, με προσωρινή αναστολή συγκεκριμένων κανόνων.
Πυρηνικό εργοστάσιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Ξεκινά ξανά ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός από τον Ιανουάριο

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός του κόσμου, Κασιουαζάκι-Καρίουα στην Ιαπωνία, ενδέχεται να επαναλειτουργήσει από τον Ιανουάριο, αν δοθεί η απαιτούμενη τοπική έγκριση έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji.
Πλημμυρισμένος δρόμος Ινδονησίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από τις πλημμύρες στη Σουμάτρα

Σε 19 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών και σε 20 των αγνοουμένων από πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Σουμάτρα, μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις στη Βόρεια Σουμάτρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές διάσωσης.