ΓΔ: 2471.78 -0.52% Τζίρος: 362.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σεισμογράφος γραφήματος
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών Ρίχτερ συγκλόνισε τα νησιά της Τόνγκα

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πάντως ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσε νωρίτερα. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του χωριού Πανγκάι.

Σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα τα νησιά της Τόνγκα, ανέφερε το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε βάθος 10 χιλιομέτρων και 76 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Πανγκάι, όπου ζουν περίπου 1.700 άνθρωποι, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο επικαλείται τα διεθνή πρακτορεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Η Τόνγκα είναι μια χώρα στην Πολυνησία που αποτελείται από 171 νησιά με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 100.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στο κύριο νησί Τονγκαπάτο. Βρίσκεται σε απόσταση 3.500 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πάντως ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι, που εξέδωσε νωρίτερα. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του χωριού Πανγκάι.

«Βασιζόμενοι σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, αποκλείουμε την πιθανότητα τσουνάμι λόγω αυτής της δόνησης», ανακοίνωσε το αμερικανικό Σύστημα Προειδοποίησης που αρχικά θεωρούσε πιθανόν τον σχηματισμό επικίνδυνων κυμάτων ύψους 30 εκατοστών έως και ενός μέτρου σε ακτίνα έως και 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών των νησιών Τόνγκα προειδοποίησε πάντως τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τις παραλίες και όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο να κινηθούν προς το εσωτερικό.

Οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα Τόνγκα, ένα αρχιπέλαγος με περίπου 100.000 κατοίκους που βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Οι φωτιές στη βλάστηση ξεσπούν νωρίτερα κάθε χρόνο

Σπάνιες φωτιές σε βλάστηση ξέσπασαν φέτος στη Γροιλανδία από τον Ιούνιο. Οι ειδικοί συνδέουν το φαινόμενο με την υπερθέρμανση του πλανήτη, κύρια στην Αρκτική, και το Ελ Νίνιο. Οι φωτιές αυτές θεωρούνται νέο φαινόμενο για το νησί.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Συνταγματικές αλλαγές για δικαιώματα, στέγαση και περιβάλλον

Τη συνταγματική θωράκιση των δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της προσιτής κατοικίας και της αναπαραγωγικής αυτονομίας των γυναικών προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.
σημαία του Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις Καναδές μηνύουν την κυβέρνηση για αδράνεια στο κλίμα

Τρεις νεαρές Καναδές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δεν εκπόνησε σχέδιο δράσης για το κλίμα έως το 2030. "Θέλουμε μια βιώσιμη οικονομία και πράσινες θέσεις εργασίας", δηλώνουν οι ενάγουσες.
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη ανάγκη για λειψυδρία σε Αλόννησο, Τήνο και παράταση στο Μεγανήσι

Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας τίθενται για τρεις μήνες Αλόννησος και Τήνος, με απόφαση του ΥΠΕΝ. Παράταση για το Μεγανήσι. Ενισχύονται μέτρα για την επάρκεια νερού λόγω παρατεταμένης ανομβρίας στα νησιά.