ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μαρίν Λε Πεν ομιλία

Γαλλία: Η Μαρίν Λεπέν κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ

Η υπόθεση αφορά στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ειδικότερα το επί σειρά ετών κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει.

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχη την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν ανακοίνωσε ακόμη την ποινή της.

Η υπόθεση αφορά στην κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ειδικότερα το επί σειρά ετών κόμμα της Μαρίν Λεπέν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε το δικαίωμα να λάβει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώνει τα επαγγελματικά του στελέχη και όχι, ως όφειλε, τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών του.

Η πρόταση του εισαγγελέα της 13ης Νοεμβρίου του 2024 προβλέπει για την Μαρίν Λεπέν όχι μόνο στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια, αλλά και ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή καθώς και την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 300.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η Μαρίν Λεπέν δήλωσε αθώα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Λεπέν είναι ότι το δικαστήριο μπορεί να την κηρύξει ακατάλληλη να θέσει υποψηφιότητα «με άμεση ισχύ» – ακόμη και αν ασκήσει έφεση. Αυτό θα μπορούσε να την εμποδίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2027. Η ίδια έχει περιγράψει ένα τέτοιο σενάριο ως «πολιτικό θάνατο».

Αν οι δικαστές ακολουθήσουν την πρόταση της εισαγγελίας, η 56χρονη Λεπέν, δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2027, όπου εμφανίζεται πλέον φαβορί έπειτα από τρεις άκαρπες προσπάθειες.

Η εισαγγελία προτείνει επίσης φυλάκιση πέντε ετών, που μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική εργασία, και πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Οκτώ ευρωβουλευτές του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού (RN), κρίθηκαν επίσης ένοχοι για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Το δικαστήριο εκτίμησε πως το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2,9 εκατ. ευρώ, καθώς οι ευρωβουλευτές λάμβαναν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απασχόληση βοηθών οι οποίοι στην πραγματικότητα εργάζονταν όχι γι΄αυτούς αλλά για το κόμμα της ακροδεξιάς.

Η Μαρίν Λεπέν τοποθετείται μακράν στην πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προσεχών προεδρικών εκλογών, με ποσοστό 34% έως 37% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, Κυριακή. Κάτι τέτοιο δεν προεξοφλεί ωστόσο τελική επιτυχία, καθώς η ακροδεξιά ηγέτης απέτυχε να εκλεγεί το 2017 και το 2022 στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ και 30 χώρες καταδικάζουν τις εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν

Περίπου 30 χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά, καταδίκασαν τις αυξημένες εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν, ζητώντας τερματισμό της θανατικής ποινής και απελευθέρωση αυθαίρετα κρατουμένων.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων

Ο Μακρόν καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατηγική τρόμου της Ρωσίας και τόνισε ότι ΕΕ και εταίροι θα εντείνουν τις κυρώσεις και θα συνεχίσουν τη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ενισχύει Γαλλία και Ισπανία με εναέρια μέσα για τις πυρκαγιές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ενίσχυση της βοήθειας προς Γαλλία και Ισπανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροσβέστες και οχήματα απ' όλη την Ευρώπη.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Αίτημα για ενεργοποίηση πολιτικής προστασίας ΕΕ λόγω πυρκαγιών

Η Γαλλία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και αναμένει σύντομα ευρωπαϊκά εναέρια μέσα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, κυρίως στη Ζιρόντ, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Τελευταία παρέλαση 14ης Ιουλίου για Μακρόν με Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Μακρόν προεδρεύει για τελευταία φορά στη στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι, με τιμώμενες χώρες την Ουκρανία και τους ευρωπαίους συμμάχους, και ρεκόρ συμμετοχής στρατιωτικών και οχημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.