Φώτο: Shutterstock

Απώλειες 420 δισ. σε ευρωζώνη και Βρετανία λόγω κορονοϊού προβλέπει ο οίκος S&P

Εάν η επιδημία του κορονοϊού παραταθεί και εξαπλωθεί περισσότερο και προκαλέσει ακινητοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης για 4 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και 10% σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της ευρωζώνης και της Βρετανίας θα προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού με τα κράτη να καλούνται να λάβουν αποφάσεις «γρήγορες και τολμηρές» για να στηρίξουν την ανάκαμψη το φθινόπωρο, όπως εκτίμησε σήμερα ο οίκος S&P. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η ύφεση θα αγγίξει το 2% αντιπροσωπεύοντας απώλειες 420 δισ. ευρώ.

«Η ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται μπροστά σε ύφεση», εκτίμησε ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, στις οικονομικές του προβλέψεις που σε μεγάλο βαθμό αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω ύστερα από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Αναμένουμε τώρα μείωση της τάξης του -2%... η αντιπροσωπεύει απώλεια 420 δισεκ. ευρώ το 2020, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις τον Νοέμβριο», ανέφερε ο S&P.

Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% για την Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία και κατά 2,1% για την Ισπανία, που έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας καθώς και αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 1,9%, μια πτώση λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας όπου αναμένεται μείωση κατά 1,7% φέτος.

Ενώ ο οίκος αναμένει «μια σταδιακή ανάκαμψη του 3%» για το 2021 για την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπει ότι η ανάκαμψη αυτή θα απαιτήσει «απαντήσεις γρήγορες και τολμηρές για να αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια του ΑΕΠ».

Ο S&P προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος της κρίσης μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρός εάν «η επιδημία παραταθεί και εξαπλωθεί περισσότερο» σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις. «Εκτιμούμε ότι μια ακινητοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης για 4 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και κατά -10% φέτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για 10.000 κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία

Κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος προειδοποιεί πως ο πιθανός αριθμός ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη Βρετανία φτάνει τα 10.000 άτομα. Πολλές οικογένειες θα αποχαιρετήσουν δικούς τους πριν την ώρα τους είπε ο Μπ.Τζόνσον.
ΔΙΕΘΝΗ

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Ο βρετανικός στρατός είναι έτοιμος να υποστηρίξει την αστυνομία στην διαφύλαξη της δημόσιας τάξης στο πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού.