ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:43
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση

Η Τεχεράνη θεωρεί ανούσιες τις απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, υποστήριξε πως οι άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ είναι «άσκοπες», ενώ ο Τραμπ πρότεινε διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα, απειλώντας με στρατιωτική επέμβαση αν δεν προχωρήσει η διπλωματία.

Οι άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ «δεν έχουν κανένα νόημα», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα ενώ παράλληλα απειλεί να βομβαρδίσει τη χώρα σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία.

«Άμεσες διαπραγματεύσεις με μια πλευρά που απειλεί συνεχώς να καταφύγει στη βία (…) και η οποία εκφράζει αντικρουόμενες θέσεις από διάφορους αξιωματούχους δεν θα είχαν κανένα νόημα», εκτίμησε ο Αραγτσί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο του.

«Όμως παραμένουμε δεσμευμένοι στη διπλωματία και είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε την οδό των έμμεσων διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Αραγτσί.

Οι χώρες της Δύσης, με πρώτες τις ΗΠΑ, υποπτεύονται εδώ και δεκαετίες ότι η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει ότι οι πυρηνικές του δραστηριότητες έχουν αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα.

Τον Μάρτιο ο Τραμπ έστειλε επιστολή στους Ιρανούς αξιωματούχους με την οποία τους καλούσε σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας τους. Όμως παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να βομβαρδίσει το Ιράν σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία και επέβαλε νέες κυρώσεις εις βάρος του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προτιμούσε να έχει «άμεσες διαπραγματεύσεις» με το Ιράν, επειδή «προχωράνε πιο γρήγορα και κατανοείς πολύ καλύτερα την άλλη πλευρά».

«Αν κανείς θέλει να διαπραγματευτεί, σε τι ωφελεί να απειλεί;», διερωτήθηκε χθες Σάββατο ο Ιρανός πρόεδρος Μασούν Πεζεσκιάν.

Το Ιράν υπέγραψε το 2015 συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία) και τη Γερμανία, η οποία προέβλεπε περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της.

Όμως το 2018, κατά την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα από τη συμφωνία και επανέφερε τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κλειστές στο κοινό οι συνομιλίες με Ιράν, δηλώνει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι συνομιλίες για το Ιράν θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον αποδέχεται μόνο μια σειρά ουσιαστικών σημείων, βάση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Μου αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας τη Νορβηγική Επιτροπή ενόψει της ανακοίνωσης των φετινών υποψηφίων. Υποστήριξε ότι έχει συμβάλει στην παύση οκτώ πολέμων από το 2025.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.