ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
Σκηνή από κατεστραμμένο κτίριο στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση.

Ουκρανία: Ο απεσταλμένος του Τραμπ εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει την ειρήνη

Τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Στιβ Γουίτκοφ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες Δευτέρα, τρεις ημέρες έπειτα από τη νέα του συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε μάλλον στο σημείο που θα λάβουμε κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε βασικά σημεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης. Είναι υπό συζήτηση», τόνισε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kοmmersant όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε κάποια στοιχεία μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. «Γνωρίζουμε όλοι πώς μοιάζει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, την οποία ποτέ δεν έχουμε απορρίψει, και πώς μοιάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια νέα παγίδα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Τραμπ φιλοδοξεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό έσπασε τη διπλωματική απομόνωση που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στη Ρωσία.

Η κυβέρνησή του οργανώνει ξεχωριστές συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συνολική παύση των εχθροπραξιών.

Ο Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Πούτιν την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, για τρίτη φορά μετά την επιστροφή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Αυτή η συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες και πραγματοποιήθηκε παρουσία των συμβούλων του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και Κίριλ Ντμιτρίεφ, ήταν «πειστική», σχολίασε ο Αμερικανός απεσταλμένος, σύμφωνα με τον οποίο «έχει αρχίσει να διαφαίνεται» μια ειρηνευτική συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη: Επαφές Ντμίτριεφ με Αμερικανούς σύντομα

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Γενεύη, χωρίς να είναι μέλος της επίσημης ρωσικής αποστολής στις επερχόμενες τριμερείς συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ-Ρωσίας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ - Ρωσίας στις 17-18/2 στη Γενεύη

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα γίνει 17 και 18 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, με συμμετοχή Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γενεύη: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ - Ρωσίας στις 17-18/2

Οι νέες διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας για την Ουκρανία θα διεξαχθούν 17 και 18 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, με τριμερή συμμετοχή Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας. Επικεφαλής της ρωσικής αποστολής ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.
Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο βήμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το εδαφικό στο επίκεντρο του νέου γύρου συνομιλιών με ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι αποδέχθηκε πρόταση των ΗΠΑ για νέο γύρο συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα, με βασικό θέμα το εδαφικό. Στην ατζέντα και ιδέα «ελεύθερης ζώνης» στο Ντονμπάς.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν γύρω από Ποκρόφσκ και Μίρνοχραντ

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν το Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό να δηλώνει ότι ακόμη διατηρεί τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα της πόλης και στη γειτονική Μίρνοχραντ. Σφοδρές μάχες μαίνονται ένα χρόνο.