ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
Σκηνή από κατεστραμμένο κτίριο στην Ουκρανία μετά από ρωσική επίθεση.

Ουκρανία: Ο απεσταλμένος του Τραμπ εκτιμά ότι ο Πούτιν θέλει την ειρήνη

Τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Στιβ Γουίτκοφ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες Δευτέρα, τρεις ημέρες έπειτα από τη νέα του συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί «ειρήνη με διάρκεια» στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε μάλλον στο σημείο που θα λάβουμε κάτι πολύ, πολύ σημαντικό για όλο τον κόσμο», τόνισε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν είναι εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ σε βασικά σημεία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουμε σε βασικά στοιχεία μιας διευθέτησης. Είναι υπό συζήτηση», τόνισε ο Λαβρόφ στην εφημερίδα Kοmmersant όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν καταλήξει σε κάποια στοιχεία μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. «Γνωρίζουμε όλοι πώς μοιάζει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, την οποία ποτέ δεν έχουμε απορρίψει, και πώς μοιάζει μια συμφωνία που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια νέα παγίδα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Τραμπ φιλοδοξεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό έσπασε τη διπλωματική απομόνωση που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί στη Ρωσία.

Η κυβέρνησή του οργανώνει ξεχωριστές συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συνολική παύση των εχθροπραξιών.

Ο Γουίτκοφ συναντήθηκε με τον Πούτιν την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, για τρίτη φορά μετά την επιστροφή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Αυτή η συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες και πραγματοποιήθηκε παρουσία των συμβούλων του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ και Κίριλ Ντμιτρίεφ, ήταν «πειστική», σχολίασε ο Αμερικανός απεσταλμένος, σύμφωνα με τον οποίο «έχει αρχίσει να διαφαίνεται» μια ειρηνευτική συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανεπίλυτα τα ζητήματα Ντονμπάς και Ζαπορίζια στο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η διαχείριση του Ντονμπάς και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια παραμένουν ανοιχτά ζητήματα στο ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Κοντά σε συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τη συνάντηση με Ζελένσκι

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συναντήθηκαν στη Φλόριντα, δηλώνοντας σημαντική πρόοδο για πιθανή συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας. Μετά τη συνάντηση είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ισχυρές εγγυήσεις στην Ουκρανία αν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Ουκρανία για «ισχυρές» εγγυήσεις ασφαλείας, εφόσον υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο, τονίζοντας τη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών. Οι συνομιλίες με Ζελένσκι βρίσκονται στην τελική φάση χωρίς προθεσμία λήξης.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ειρηνευτικού σχεδίου για Ουκρανία

Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στη Φλόριντα για συνομιλίες σχετικά με ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια και διαβεβαιώνοντας πως η Ουκρανία θα έχει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας.