ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Δολάριο ΗΠΑ χαρτονόμισμα
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Ξεκινά η είσπραξη των απλήρωτων φοιτητικών δανείων

Σύμφωνα με το Pew Research Center, ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς κάτω των 40 ετών είχε το 2023 οφειλή 20.000 έως 25.000 δολαρίων κατά μέσον όρο για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων.

Έπειτα από ανάπαυλα πολλών ετών, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα να εισπράττει τα απλήρωτα φοιτητικά χρέη, ακόμη και μέσω κατάσχεσης μισθών.

Το μέτρο αφορά περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν αποπληρώνουν τα φοιτητικά τους χρέη και τέσσερα επιπλέον εκατομμύρια με μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας

Το 2020, κατά την διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σταματήσει την είσπραξη του κολοσσιαίου φοιτητικού χρέους που επιβαρύνει πολλά νοικοκυριά στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την υποστήριξη των Αμερικανών καταναλωτών κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Η ανάπαυλα αυτή παρατάθηκε στην συνέχεια από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε επανειλημμένως να διαγράψει μεγάλο μέρος του φοιτητικού χρέους. Όμως το 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η υπερσυντηρητική σύνθεση του οποίου διαμορφώθηκε επί της προηγούμενης προεδρικής θητείας Τραμπ, απέρριψε μέρος των ανακουφιστικών αυτών μέτρων.

Η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάον δικαιολόγησε την επανέναρξη της είσπραξης των φοιτητικών χρεών λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει την συνταγματική εξουσία να διαγράψει το χρέος» και κατήγγειλε τις «ανεύθυνες πολιτικές» της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν επίσημη ειδοποίηση μέσω email εντός δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζοντας ότι οι κατασχέσεις μισθών θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Η είσπραξη θα γίνεται και μέσω παρακράτησης ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων και φορολογικών επιστροφών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας επικρίθηκε με σφοδρότητα από το Student Borrower Protection Center, οργανισμό που εκπροσωπεί και υπερασπίζεται άτομα που έχουν λάβει φοιτητικά δάνεια. Το μέτρο είναι βάναυσο και θα βυθίσει οικογένειες εργαζομένων σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό χάος, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πανεπιστημιακές σπουδές μπορεί να κοστίζουν από 10.000 έως 70.000 δολάρια ετησίως, αφήνοντας τους πτυχιούχους με ένα ισοπεδωτικό χρέος καθώς ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, 42,7 εκατομμύρια άτομα οφείλουν 1.600 δισεκατομμύρια δολάρια σε φοιτητικά δάνεια.

Σύμφωνα με το Pew Research Center, ο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς κάτω των 40 ετών είχε το 2023 οφειλή 20.000 έως 25.000 δολαρίων κατά μέσον όρο για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Λίγες εβδομάδες η αναστάτωση στις αγορές λόγω πολέμου, λέει ο Ράιτ

Ο Υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ δήλωσε πως ο Τραμπ ανησυχεί για το κόστος ενέργειας για τους Αμερικανούς, αλλά περιμένει μόνο λίγες εβδομάδες αναστάτωσης. Παραδέχτηκε λάθος ανάρτηση για το Πολεμικό Ναυτικό και ανέλαβε την ευθύνη.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Προτεραιότητα να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά, όχι το πετρέλαιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως προτεραιότητά του είναι να αποτρέψει το Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, θεωρώντας αυτό πιο σημαντικό από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της Μέσης Ανατολής.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμο για μακρύ πόλεμο φθοράς, βλέπει ήττα η Ουάσιγκτον

Το Ιράν δήλωσε έτοιμο για παρατεταμένο πόλεμο, δώδεκα μέρες μετά τα χτυπήματα ΗΠΑ-Ισραήλ. Οι μάχες στη Μέση Ανατολή προκαλούν αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ ο Τραμπ ανακοίνωσε χρήση στρατηγικών αποθεμάτων για σταθεροποίηση.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός σύμβουλος αποκαλεί «Σατανά» τον Τραμπ, πρόεδρο των ΗΠΑ

Σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη χαρακτήρισε τον Τραμπ «Σατανά» και προέβλεψε καταστροφή του Ισραήλ, λέγοντας πως μόνο το Ιράν θα παραμείνει στη Μέση Ανατολή, ενώ το σιωνιστικό καθεστώς θα εξαλειφθεί.