Φώτο: Shutterstock

Κοινό μέτωπο απέναντι στον κορονοϊό θέλουν ΗΠΑ και ΕΕ

ΕΕ και ΗΠΑ συμφωνούν πως υπάρχει πιεστική ανάγκη για να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και σημείωσαν πως έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στις διεθνείς προσπάθειες.

Για «την πιεστική ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία» στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού συζήτησαν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και υπογραμμίζεται πως η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στις διεθνείς προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Παρασκευή, ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ και ο Αμερικανός Μάικ Πομπέο συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς η ανθρωπιστική βοήθεια για ιατρικούς σκοπούς στις πιο ευάλωτες χώρες. Την ώρα που πολλές πλούσιες χώρες ανακοινώνουν κολοσσιαία σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας, εντείνονται οι ανησυχίες για τις φτωχές χώρες που δεν έχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας.

Την Πέμπτη, σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) μέσω τηλεδιάσκεψης, οι 20 μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο κάλεσαν τους διεθνείς θεσμούς, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να «βοηθήσουν τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν το υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό σοκ από την Covid-19».

«Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στις διεθνείς προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία», γράφει στην ανακοίνωσή της η Ένωση. Κατά την επικοινωνία του με τον Πομπέο ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη να παρασχεθεί ακριβής και διαφανής πληροφόρηση στον πληθυσμό καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν σχετικά με τον κορονοϊό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος τον Ιούνιο να έχουν ξεπεράσει τους 100.000 νεκρούς από κορονοϊό οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως δεν αναμένεται απότομη επιβράδυνση των κρουσμάτων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με τις ΗΠΑ να μετρούν ήδη 68.000 θύματα από την πανδημία.