Φώτο: Shutterstock

Στο φως η κατάθεση που «καίει» τον Τραμπ

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ αφού, σύμφωνα με κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να ζητήσει παρέμβαση της Ουκρανίας στις Αμερικανικές Εκλογές του 2020.

Τις πιο δύσκολες ώρες του από τη στιγμή που ανέλαβε τη προεδρία των ΗΠΑ περνάει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι ξεκάθαρα πλέον αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο παραπομπής σε διαδικασία καθαίρεσης.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με το τελευταίο «επεισόδιο» στο πολύκροτο σίριαλ του τηλεφωνήματός του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να είναι η κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα, η οποία έγινε γνωστή από μία επιτροπή του Κογκρέσου την Πέμπτη.

Σε αυτήν, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε το γραφείο του για να ζητήσει την παρέμβαση της Ουκρανίας στις εκλογές του 2020, προκειμένου να προωθήσει τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Στην αποχαρακτηρισμένη έκθεση αναφέρεται ότι: «Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για το γεγονός ότι οι ενέργειες που περιγράφονται κατωτέρω συνιστούν σοβαρό ή κατάφωρο πρόβλημα, κατάχρησης ή παραβίασης νόμου ή εκτελεστικής διαταγής που δεν περιλαμβάνει διαφορές απόψεων σε θέματα δημόσιας πολιτικής, σύμφωνα με τον ορισμό της επείγουσας ανησυχίας».

Ο Τραμπ παρουσιάζεται να πίεσε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του ΟΗΕ Γουίλιαμ Μπαρ και τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, σύμφωνα με μια περίληψη τηλεφωνικής κλήσης του Ιουλίου που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνείται την παραβίαση και κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να τον καταστρέψουν πολιτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να γιατί είχε «παγώσει» η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Το περιοδικό Politico σημείωσε πως η απόφαση του προέδρου Τραμπ για το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ελήφθη από ένα Πεντάγωνο, το οποίο, βρίσκονταν υπό την ηγεσία του τρίτου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξη η Ν. Πελόσι για μία συμφωνία για το οικονομικό πακέτο στις ΗΠΑ

Ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι διαφορές παραμένουν, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει ένα νομοσχέδιο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.