Φώτο: Shutterstuck

Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ που σημειώνει οτι αυτό θα ήταν πολύ καλύτερη λύση για την σταθεροποίηση της Ευρώπης σε σχέση με την επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Πληθαίνουν στην Γερμανία οι φωνές που ασκούν κριτική στην στάση της χώρας να μην στηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου από την κρίση του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάζονται. Μετά το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας, και ο αρχηγός των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε υπέρ.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός των Πράσινων τόνισε πως τα ευρωομόλογα θα αποτελούσαν «περισσότερο δημοκρατική και πιο διαφανή» οδό για την σταθεροποίηση της Ευρώπης από την επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ.

«Είναι και προς το γερμανικό συμφέρον η ιταλική οικονομία να επιβιώσει από αυτή την κρίση. Η Γερμανία είναι εξαγωγική χώρα και μπορεί να παραμείνει τέτοια, μόνο εφόσον δεν καταρρεύσουν οι χώρες που τώρα έχουν χτυπηθεί σφοδρότερα», δήλωσε ο κ.Χάμπεκ στην εφημερίδα «Die Welt» και πρόσθεσε ότι «τα χρέη που αναλαμβάνει η ΕΚΤ αποτελούν ήδη μια κοινοτικοποίηση, αλλά χρειάζεται και μια πολιτική απάντηση».

Ο αρχηγός των Πρασίνων σημείωσε μάλιστα ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη ήδη το 2011 και κατέληξε: «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατά την τελευταία τους συνάντηση και πάλι δίστασαν. Δεν καταλαβαίνω καθόλου τον κ. Σολτς και την κυρία Μέρκελ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένουν οι Γερμανοί δικαστές: Καλή για την Ευρώπη η απόφασή μας για ΕΚΤ

Η απόφαση του Γερμανικού δικαστηρίου λέει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να ελέγχει περισσότερο και ενισχύει τους δεσμούς της Ευρώπης με τον νόμο, αναφέρει ο πρόεδρος του οργάνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου η γερμανική κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει πως σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

Κατανοεί αλλά θεωρεί απειλή για το ευρώ την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο Σόιμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε πως κατανοεί το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου, όμως σημείωσε πως είναι δεσμευτική μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Αποφασισμένη η ΕΚΤ να αναλάβει περαιτέρω δράση για την οικονομία της ευρωζώνης

Μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, ο Λουις ντε Γκιντός άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να μην ασχοληθεί καθόλου με τις απαιτήσεις για την αιτιολόγηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.