ΓΔ: 2323.16 -1.36% Τζίρος: 49.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:35:57
Κινεζική οικονομία και δολάριο
Η σημαία της Κίνας με δολάρια και γράφημα, αποτυπώνοντας οικονομικές εντάσεις και αγορά ομολόγων.

Κίνα: Μείωση επιτοκίων και στήριξη κλάδων για τόνωση της οικονομίας

Στην αντεπίθεση η Κίνα παίρνοντας κομβικές αποφάσεις, γιατί θέλει να προστατέψει την οικονομία της από τις ένταση της δασμολογικής πολιτικής και των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και οι χρηματοοικονομικές αρχές ανακοίνωσαν ένα εκτεταμένο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας με πλάνο την οικονομική ανάπτυξη παρά τις απειλές με τους δασμούς και με τις εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Μείωσε το αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς 7 ημερών κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,4% και τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεμάτων (RRR) κατά 50 μονάδες βάσης η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC). Είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση  1 τρισεκατομμυρίων γουάν. 

Επίσης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μέσω του ταμείου Στέγασης κατά 25 μονάδες βάσης, κάτι που οδήγησε στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των πενταετών δανείων για αγοραστές πρώτης κατοικίας στο 2,6% από 2,85%. 

Την ίδια στιγμή, θέλει να καταργήσει την απαίτηση τήρησης ελάχιστων ρευστών διαθεσίμων για εταιρείες χρηματοδότησης αυτοκινήτων και με ενέργειες της να τονώσει τομείς όπως η τεχνολογία, τα ακίνητα και η φροντίδα ηλικιωμένων. 

Στο σχεδιασμό είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ο μηχανισμός επαναδανεισμού ύψους 500 δισ. γουάν για την υποστήριξη της κατανάλωσης και των πρωτοβουλιών φροντίδας ηλικιωμένων.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει προγραμματιστεί συνομιλία στην Γενεύη της Ελβετίας, μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κίνας, Χε Λιφένγκ και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, κάτι που ζητήθηκε από τους Αμερικάνους και πολύ πιθανόν να υπάρχουν εξελίξεις για την δασμολογική πολιτική των δύο χωρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Στόχος η αναβάθμιση εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2035

Το Πεκίνο ενισχύει τη διάθεση και το διαπεριφερειακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, στοχεύοντας στη δημιουργία ενοποιημένης εθνικής αγοράς ως το 2030 και πλήρη οργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού ως το 2035.
Μαχητικό αεροσκάφος Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο αντιδρά σε βίντεο της CIA για στρατολόγηση στρατιωτικών

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα λάβει δυναμικά μέτρα κατά κατασκοπευτικών ενεργειών μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο της CIA στα μανδαρινικά για τη στρατολόγηση Κινέζων αξιωματούχων, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί την ασφάλειά της.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Σύμπραξη κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη

Κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις συγκρότησαν βιομηχανική κοινοπραξία για την ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, εστιάζοντας στη συνεργασία με πανεπιστήμια, ιδιωτικές εταιρείες και την ενίσχυση της διασύνδεσης βιομηχανίας-χρηματοοικονομικού τομέα.
Φαναράκια Κινεζικής Πρωτοχρονιάς
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Νέα μέτρα για ενίσχυση κατανάλωσης στο Φεστιβάλ Άνοιξης

Η Κίνα ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης στο Φεστιβάλ της Άνοιξης, διαθέτοντας 2,05 δισ. γιουάν σε κουπόνια και επιδοτήσεις, με στόχο την τόνωση των δαπανών σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές και ψυχαγωγία.
Φαναράκια Κινεζικής Πρωτοχρονιάς
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Μέτρα για σταθερή επάρκεια και τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης το Φεστιβάλ Άνοιξης

Η NDRC ανακοίνωσε μέτρα για τη διασφάλιση επάρκειας και σταθερότητας τιμών στα βασικά αγαθά ενόψει του Φεστιβάλ της Άνοιξης, με ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και ελέγχους για αποφυγή αισχροκέρδειας στην αγορά.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η CIA αναζητά κατασκόπους στην Κίνα μέσω βίντεο στο YouTube

Η CIA δημοσίευσε βίντεο στο YouTube στοχεύοντας δυσαρεστημένους κινέζους στρατιωτικούς για στρατολόγηση, παρουσιάζοντας έναν φανταστικό αξιωματικό που επικοινωνεί με τις ΗΠΑ. Η ενέργεια αυτή πιθανότατα θα εξοργίσει το Πεκίνο.