ΓΔ: 2083.15 -0.79% Τζίρος: 155.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύστημα Patriot εκτόξευση
Εντυπωσιακή εκτόξευση πυραύλου από το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot σε πεδίο βολής.

Oι ΗΠΑ επιτρέπουν στη Γερμανία να προμηθεύσει την Ουκρανία με Patriot

Χωρίς έγκριση των ΗΠΑ, ακόμη και σύμμαχοι που κατέχουν αυτούς τους πυραύλους δεν μπορούν να τους μεταφέρουν σε τρίτους.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε άδεια εξαγωγής 125 βλημάτων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και 100 πυραύλων για συστήματα αεράμυνας Patriot από τη Γερμανία στην Ουκρανία, ανέφερε το Ukriform.

Το πρακτορείο επικαλείται τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται αξιωματούχο του Κογκρέσου.

Μια τέτοια απόφαση είναι απαραίτητη για τη μεταφορά αμερικανικών πυρομαχικών που είναι διαθέσιμα στη Γερμανία στην Ουκρανία. Χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακόμη και οι σύμμαχοι που κατέχουν αυτούς τους πυραύλους δεν μπορούν να τους μεταφέρουν σε τρίτους.

Σημειώνεται ότι του βήματος αυτού προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, καθώς και η σύναψη διμερούς συμφωνίας για τα ορυκτά, η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα από ουκρανική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί επίσημη εγγύηση ασφαλείας, δίνει λόγο να αναμένεται η συνέχιση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον.

Σε σχόλιό του στους NYT, ο Ουκρανός αξιωματούχος Γεχόρ Τσερνέβ, τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και συστημάτων αεράμυνας, τα περισσότερα από τα οποία παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βοήθεια που εγκρίθηκε υπό τον Μπάιντεν θα μπορούσε να εξαντληθεί μέχρι το καλοκαίρι. Και τα νέα πακέτα από τη σημερινή διοίκηση παραμένουν υπό αμφισβήτηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: «Καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη οι συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Γενεύη ως «καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν την ήπειρο δεν παρακάμφθηκαν.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Απαράδεκτη» η αμερικανική πρόταση για τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αμερικανικό σχέδιο αξιοποίησης ρωσικών κεφαλαίων για την Ουκρανία και απέρριψε πρόσθετη ευρωπαϊκή συνεισφορά. Ελπίζει σε πρόοδο στη Γενεύη και επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία.
Γενεύη λίμνη σιντριβάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Γενεύη ο Υπ. Στρατού ΗΠΑ για το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντρίσκολ, βρίσκεται στη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή αξιωματούχων ΕΕ, ΗΠΑ, Ουκρανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς και Τραμπ κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα

Ο καγκελάριος Μερτς και ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία και συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, ενώ ο Μερτς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τον συντονισμό τους.