ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Φώτο: Shutterstock

ΕΕ: «Πράσινο φως» στο SAFE για άμυνα με 150 δισ. ευρώ σε δάνεια

Με το εργαλείο SAFE, η ΕΕ εγκρίνει 150 δισ. ευρώ για κοινά εξοπλιστικά έργα, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής αυτάρκειας και της βιομηχανικής ενοποίησης.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ έδωσε σήμερα το τελικό πράσινο φως για τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «SAFE», που θα παρέχει δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, για κοινές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, το «SAFE» εγκρίθηκε από τους Υπουργούς της ΕΕ με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς συζήτηση: όλες οι χώρες ψήφισαν υπέρ εκτός από την Ουγγαρία που απείχε. Την προηγούμενη εβδομάδα τα κράτη-μέλη της ΕΕ (σε επίπεδο πρέσβεων) είχαν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία για το «SAFE»

Η Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ χαιρέτισε τη συμφωνία αυτή, ως «μεγάλη επιτυχία», σημειώνοντας ότι ο συμβιβασμός επετεύχθη έπειτα από «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που κράτησαν δύο μήνες.

Με βάση τη νομοθετική πράξη του «SAFE» που εγκρίθηκε, ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή και τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, σε κοινές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο SAFE θα παρέχει χαμηλότοκα πολυετή δάνεια, ύψους έως και 150 δισ. ευρώ, τα οποία θα εγγυάται ο προϋπολογισμός της ΕΕ. 

Τα δάνεια αυτά θα προορίζονται για την κοινή χρηματοδότηση αγορών και εξοπλιστικών έργων σε τομείς όπου η ευρωπαϊκή προσφορά παραμένει ανεπαρκής, όπως η παραγωγή πυραύλων, πυρομαχικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων, κ.α..

Στα δάνεια αυτά θα μπορούν να συμμετάσχουν χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ουκρανία, που έχουν υπογράψει μια εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η Βρετανία, η οποία υπέγραψε με την ΕΕ παρόμοια συμφωνία εταιρικής σχέσης στις 19 Μαΐου στο Λονδίνο, καθώς και υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Στην πρόταση υπό έγκριση κανονισμού, προβλέπεται το κόστος των εξαρτημάτων που παράγεται από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (εγκατεστημένη στην ΕΕ, σε χώρα του ΕΟΧ/ΕΖΕΣ ή στην Ουκρανία) να μην είναι μικρότερο από το 65% του συνολικού κόστους του τελικού στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Το υπόλοιπο ποσοστό, έως και 35% μπορεί να προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ, χωρών του ΕΟΧ/ΕΖΕΣ ή της Ουκρανίας.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι για τη συμμετοχή της Τουρκίας, όπως και για όλες τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα πρέπει να συνομολογηθεί μια διαφορετικού τύπου συμφωνία από το Συμβούλιο με ομοφωνία.

Το «Safe» αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για τον επανεξοπλισμό της ευρωπαϊκής ηπείρου, του "ReArm Europe", που παρουσίασε στα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Να συνδέονται οι τουρκικές απειλές με περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, ζητά την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία λόγω των απειλών της κατά της Ελλάδας, με ερώτησή του σε ευρωπαίους επιτρόπους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Η στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα δεν στρέφεται κατά Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η δήλωση Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη χώρα. Υπενθύμισε πως η Γαλλία είχε δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία μετά το χτύπημα από το Ιράν.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θετική συζήτηση με Ουγγαρία για τα κονδύλια ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πέτερ Μάγιαρ είχαν θετικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την αποδέσμευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ουγγαρία, τα οποία έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.
Πέτερ Μάγκιαρ ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων, θέτοντας προτεραιότητα στη διαφάνεια και την ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.