ΓΔ: 2286.84 -0.09% Τζίρος: 155.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:13:42
Γέφυρα Κερτς Ουκρανία Ρωσία
Η γέφυρα Κερτς πάνω από το στενό Κερτς, βασικό σημείο σύνδεσης Ρωσίας και Κριμαίας.

Νέο μεγάλο χτύπημα των Ουκρανών, έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς

Η Ουκρανία έπληξε ξανά τη Γέφυρα του Κερτς με υποθαλάσσια έκρηξη 1.100 κιλών ΤΝΤ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στους πυλώνες, χωρίς απώλειες αμάχων.

Η Ουκρανία έπληξε ξανά τη Γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, βασική υποδομή που είχε κατασκευάσει παράνομα η Ρωσία μετά την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου το 2014. 

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση στο συγκεκριμένο σημείο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το χτύπημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 4:44 π.μ., και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), προηγήθηκε πολυήμερος σχεδιασμός και υλοποιήθηκε χωρίς να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η SBU αποτυπώνει τη στιγμή της υποθαλάσσιας έκρηξης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να τοποθετήσουν εκρηκτικά στους υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας. 

Η έκρηξη, ισοδύναμη με 1.100 κιλά ΤΝΤ, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις υποδομές στήριξης της γέφυρας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Γέφυρα του Κερτς αποτελεί κρίσιμο δίαυλο ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στα κατεχόμενα εδάφη της νότιας Ουκρανίας, καθώς συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με την Κριμαία.

Προηγούμενες επιθέσεις στη γέφυρα είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023. Αν και είχαν προκαλέσει σοβαρές ζημιές, η γέφυρα παρέμεινε λειτουργική.

Η νέα αυτή επιχείρηση ακολουθεί την εντυπωσιακή μαζική επίθεση με drones που εξαπέλυσε η Ουκρανία κατά ρωσικών στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, την επιχείρηση κατά της Γέφυρας του Κερτς επέβλεψε προσωπικά ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μαλιούκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλλας: Η ΕΕ να ορίσει όρους για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία

Η Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι θα προτείνει να καταρτιστεί λίστα με όρους που η Ευρώπη θα θέσει στη Ρωσία για συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως οι όροι αυτοί αφορούν τη Ρωσία και όχι τους Ουκρανούς.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Μακρύς ο δρόμος για λύση στις συνομιλίες με Ουκρανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ενθουσιασμού για την πίεση Τραμπ στην Ευρώπη και Ουκρανία, καθώς υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το RIA.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μόσχα ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ για πρώτη φορά μετά την εισβολή

Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ επισκέφθηκε μετά από τέσσερα χρόνια τη Μόσχα, προσπαθώντας να επανεκκινήσει τον διάλογο για την Ουκρανία. Οι συναντήσεις του προέδρου και του γενικού γραμματέα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ διήρκησαν δύο ώρες.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επόμενος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας ίσως στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών για την επίλυση του πολέμου με τη Ρωσία ίσως διεξαχθεί στις ΗΠΑ, με τις επόμενες συναντήσεις να σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων Ουκρανίας-Ρωσίας στο Αμπού Ντάμπι

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα νέων συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στο Άμπου Ντάμπι, με διαμεσολάβηση ΗΠΑ. Οι επαφές, που στόχο έχουν τον τερματισμό της σύγκρουσης, θα συνεχιστούν αύριο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία, ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε σχέδιο πολύπλευρης εκεχειρίας με Ρωσία

Η Ουκρανία συμφώνησε με τη Δύση ότι εάν η Ρωσία παραβιάσει μελλοντική εκεχειρία θα υπάρξει συντονισμένη στρατιωτική απάντηση από Ευρώπη και ΗΠΑ, σύμφωνα με Financial Times. Το σχέδιο συζητήθηκε Δεκέμβριο και Ιανουάριο.